Anuncia't al Descobrir

9 experiències culturals a Vilanova i la Geltrú

Visites, itineraris i activitats per gaudir dels museus i el patrimoni de la capital del Garraf

Sempre hi ha excuses per visitar Vilanova i la Geltrú. Algunes són eventuals i acostumen a celebrar-se un cop l’any, com les Comparses, la Festa Major, els festivals de música com el VIDA o el Tingladu, cites per als amants dels millors vins i cerveses artesanes —com el Temps de Vi, el Fes-t’Hi i el Fest-t’Hiu— o esdeveniments per als més petits i petites de la casa —com la Fira Conte va! Va de Contes! L’agenda cultural vilanovina s’omple d’activitats mes a mes: concerts i obres de teatre a les sales de l’Auditori, el Teatre Principal, el Foment Vilanoví o el Cercle Catòlic; exposicions; visites culturals programades, o festes populars. Són moments efímers que transformen els carrers, places i establiments i dels quals podeu tenir notícies consultant el web www.vilanova.cat o altres mitjans de comunicació de divulgació cultural. Tanmateix, hi aneu quan hi aneu, sempre tindreu alguna proposta cultural a mà. Aquí us presentem nou apostes segures per sumar a tot allò que es cogui a la ciutat quan la visiteu.

Tot l’encant de segle XIX

Museu Can Papiol La sala de ball, una de les estances de la planta noble a Can PapiolMuseu Can Papiol
Els divendres i els caps de setmana, podeu gaudir de les visites guiades a les estances originals d’aquesta casa d’una família benestant del segle XIX. Descobrireu les sales de la planta noble, les estances del servei i els espais agraris per conèixer com vivia la societat del 1800 i les grans diferències de classes que existien. A més de les visites habituals, es fan visites temàtiques centrades en el mobiliari, la indumentària o la visita familiar. De maig a octubre, divendres, dissabte i diumenge d’11 a 14 h i de 17 a 19 h. Les visites a la casa són sempre guiades i a les hores en punt.
Cal fer reserva a través del web www.museucanpapiol.cat o al mail museupapiol@vilanova.cat

Art en majúscules

Biblioteca Museu Víctor Balaguer Cúpula i façana de la Biblioteca Museu Víctor BalaguerBiblioteca Museu Víctor Balaguer
Deixeu-vos seduir per la pintura, l’escultura i les col·leccions etnològiques de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer. Hi trobareu veritables tresors dels segles XVII, XVIII, XIX i XX, com el mateix edifici del museu i la biblioteca, la col·lecció de pintura barroca —procedent del Dipòsit del Museu Nacional del Prado— o la col·lecció egípcia —que inclou una mòmia egípcia d’un infant anomenada ‘Nessi’. Santiago Rusiñol, Ramon Casas, El Greco, Peter Paulus Rubens, Francisco de Goya, Joaquim Mir, Isidre Nonell, i molts d’altres, us esperen a l’interior d’un dels museus més antics de Catalunya, que manté en bona part l’estètica i les col·leccions originals del segle XIX. Ara, i fins al 29 d’agost, podeu visitar l’exposició ‘El perquè de tot plegat. Col·leccions d’un Museu d’Interès Nacional’.
Si consulteu l’agenda, podeu apuntar-vos a una visita comentada o a altres activitats presencials o en ‘streaming’, com el cicle ‘Chill out de mites i art’. De dimarts a divendres, de 10 a 14 h i de 17 a 19 h (excepte dijous, de 19 a 21 h). Dissabte, d’11 a 14 h i de 17 a 19 h. Diumenge, d’11 a 14 h.
www.victorbalaguer.cat

La masia més romàntica

Masia d'en Cabanyes Una de les estances de la Masia d’en CabanyesCIRMAC (Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes)
El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes és una elegant masia, envoltada de vinyes i boscos, situada als afores de Vilanova. Aquí van viure diferents generacions de la família Cabanyes. Actualment acull el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, en relació amb el poeta vilanoví. En aquest espai privilegiat podreu descobrir el llegat familiar, amb estances originals del segle XIX, objectes i decoració d’època, o la col·lecció pictòrica de la família —inclosos dotze gravats de Goya. Obren dissabtes i diumenges, d’11 a 14 h, amb visites comentades cada hora en punt, a les 11 h, a les 12 h i a la 13 h.
www.masiadencabanyes.cat

Immersió a Baix a Mar

Far de Sant Cristòfol L’Espai Far ocupa el recinte del far de Sant CristòfolCecília Lorenzo
Situat al recinte del far de Sant Cristòfol, l’Espai Far aplega tres espais museístics. El Museu del Mar, a l’antiga casa del faroner, exposa una sèrie d’objectes mariners, a més d’un audiovisual i un àmbit dedicat a la preservació i difusió de la memòria oral. A l’Espai Víctor Rojas s’exposa un vaixell de salvament de nàufrags, un dels tres únics bots d’aquesta tipologia que es conserven al nostre país. El Museu de Curiositats Marineres ens recorda la carpa Juanita, un peix ensinistrat que bevia en porró i menjava en cullereta, i mostra la col·lecció d’objectes i curiositats relacionats amb el mar d’en Francesc Roig Toqués, un vilanoví molt estimat del qual enguany se celebra el seu centenari amb tota mena d’activitats relacionades amb el món mariner. Consulteu l’agenda per participar en les visites guiades al museu i a la façana marítima, tallers familiars i altres activitats! Dimecres i dijous, de 10 a 14 h; divendres, dissabtes i diumenges, de 10 a 14 h i de 17 a 19 h.
www.espaifarvng.cat

Creacions contemporànies

Exposició Pedra Clau Projecte de joieria artística ‘Pedra Clau’, de Patrícia Aguiló, a l’exposició ‘Fragments seleccionats - Racons escollits’Patrícia Aguiló
Aquest espai d’art contemporani, situat en un antic teatre, us ofereix l’oportunitat de veure diferents exposicions temporals en un entorn únic. Ara, i fins al 16 de maig, a la Sala de les Voltes es pot veure ‘Fragments seleccionats - Racons escollits’, una exposició col·lectiva que agrupa 21 creadors que treballen diferents disciplines artístiques. A partir del 7 de maig, a la Sala de les Columnes podreu visitar l’exposició ‘Univers paral·lel, univers interior’, de Raúl Ramos, ‘Pink Morro’, dissenyador gràfic, director d’art, professor i artista. La Sala Oberta, del 14 de maig al 13 de juny, acollirà l’exposició d’il·lustració infantil vinculada a la fira ‘Conte va! Va de Contes’. De dimarts a dissabte, de 18 a 20 h; dissabtes, diumenges i festius, d’11 a 14 h.
www.lasalavng.cat

Passió pel ferrocarril

Museu del Ferrocarril de Catalunya La col·lecció de locomotores del Museu del Ferrocarril de CatalunyaMuseu del Ferrocarril de Catalunya
El tren va arribar a Vilanova el 1878. Des d’aquell moment, el ferrocarril i tot el que l’envolta ha format part de la història de la ciutat. Al Museu del Ferrocarril de Catalunya s’ubica a les instal·lacions originals del dipòsit de locomotores de vapor, un espai on podreu veure més de cinquanta vehicles de tota classe: locomotores elèctriques, dièsel i cotxes de viatgers, entre els quals hi ha la composició completa del Tren del Centenari, rèplica del primer tren que va circular a la Península el 1848, o el primer Talgo que va funcionar. Ara, totalment renovat, el museu presenta un nou espai familiar, ‘L’estació petita de Vilanova’, i proposa més activitats: visites gratuïtes, contes o paquets experiencials… Està obert de dimarts a diumenge, de 10:00 a 14:30 h; els dissabtes, de 10:00 a 14:30 h i de 16:00 a 19:30 h.
https://museudelferrocarril.org

Una de romans (i d’ibers, també)

 Jaciment arqueològic d'Adarró Jaciment arqueològic d’Adarró, amb restes iberes i romanesWikimedia Commons (Toniher)
En un dels extrems del passeig Marítim, al peu del turó de Sant Gervasi, es troba el jaciment arqueològic d’Adarró, un indret d’importants troballes arqueològiques que corresponen a un poblat ibèric de l’ètnia dels cossetans, que es va utilitzar entre els segles V i I aC, i també, a una vil·la romana situada dins el territori de Tàrraco. Els caps de setmana fan visites guiades gratuïtes acompanyats de l’arqueòleg Juan Garcia Targa. Dissabtes i diumenges, d’11 a 14 h (abril); també, de 18 a 20 h (maig i juny), i d’11 a 12 h i de 18 a 21 h (juliol i agost).

L’ànima de Ribes Roges

Torre Blava La Torre Blava, al passeig marítim de Vilanova www.vilanova.cat
Al passeig Marítim de Vilanova, trobareu aquesta torre construïda el darrer terç del segle XIX com un element defensiu per protegir el barri de Baix a mar de possibles atacs, per mar o per terra, de tropes carlines o de bandolers. Al llarg de la seva història ha tingut diferents usos: va ser un balneari, un cafè restaurant i una oficina d’informació turística. L’any 2000, l’artista Josep Guinovart va convertir-la en un espai d’homenatge al mar Mediterrani i la seva gent. Ara és coneguda amb el nom de Torre Blava. L’Espai Far programa itineraris per la façana marítima que acaben amb una visita a la Torre Blava. La torre obre tots els caps de setmana a partir del 12 de juny i fins al 12 de setembre, de 18 a 21 h.

La ciutat pam a pam

Església de Santa Maria de la Geltrú Façana i campanar de l’església de Santa Maria de la GeltrúCecília Lorenzo
La Geltrú mil·lenària, La ruta dels indianos, Les cases històriques de la Rambla Principal, La Vilanova Antiga, el Cementiri de Vilanova o La façana marítima. Són algunes de les rutes que organitza l’empresa Arc Cultural per descobrir la riquesa de la història, l’art i el patrimoni de Vilanova. Amb esperit cultural, però amb ganes de fer amena i entretinguda la visita, us faran de ‘cicerone’ per tots els racons de la ciutat.
www.arccultural.cat
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació