Anuncia't al Descobrir

"La Transpirinenca és molt més exigent que anar al camp base de l'Everest"

Álvaro Sanz, cap de l'expedició DESCOBRIR, afirma que el GR 11 és més dur del que imaginava

Quan l'Álvaro Sanz va començar la Transpirinenca li va dir a en Genís, el guia de l'expedició DESCOBRIR, que ell feia poc més d'un any que havia anat fins al camp base de l'Everest i que suposava que fer el GR 11 seria assequible. Dues setmanes després de començar la gran aventura dels Pirineus, afirma, com ja l'havia avisat en Genís que "aquesta ruta és molt més exigent que l'Everest".

Etapes llargues i exigents

Transpirinenca Malniu Un tram de la Transpirinenca a la CerdanyaÁlvaro Sanz i Marta Riera
Acostumen a caminar entre 20 i 30 km diaris amb etapes que superen els 1.000 m de desnivell positiu. “Dissabte vam fer la que considerem l’etapa reina”, explica la geòloga de l’equip, Núria Homs. Van caminar 28 km entre el refugi de Malniu (la Cerdanya) i la població d’Encamp (Andorra) amb 1.200 metres de desnivell positiu. “Va ser una etapa dura, amb molt desnivell i vam estar caminant de 8 a 8”, destaca Homs.

Aquest dimarts fa dues setmanes que l'expedició DESCOBRIR va sortir del cap de Creus amb l'objectiu de creuar els Pirineus catalans d'est a oest. 14 dies després ja han caminat més de 300 km i ja es troben al Pallars. Han travessat el cap de Creus, la serra de l'Albera i els boscos de la Garrotxa. Han resseguit les valls del Pirineu oriental, s'han endinsat als paisatges més alpins d'Andorra i ara es troben gaudint de les panoràmiques de l'Alt Pirineu, al Pallars Sobirà.

Una climatologia variada

Transpirinenca neu L'expedició DESCOBRIR caminant sobre la neu a AndorraÁlvaro Sanz i Marta Riera
Per sort, el temps els va respectar força durant la primera setmana, però durant aquests 14 dies han passat calor, fred, s'han mullat i han caminat desafiant el vent. També s'han banyat al mar, s'han mullat els peus creuant rierols, han caminat sobre neu i han resseguit llacs glaçats.

Aquest cap de setmana és quan han tingut el temps més molest, ja que han patit tempestes elèctriques i pedregades. “Diumenge vam haver-nos de refugiar a una borda del pla de Boet, perquè van començar a caure llamps i trons quan ja teníem el campament muntat”, explica Homs. “Les tendes amb els pals d'alumini i tot el material fotogràfic que portem són autèntics pols d’atracció per als llamps”. Era la segona nit que dormien a les tendes. "La primera la vam fer al costat del refugi de Malniu, que encara esta tancat per la covid-19, i la nit va ser molt més benèvola", recorda Homs.

Una ruta lliure de plàstics

Transpirinenca relax L'equip del GR 11 no fa servir plàstics durant la rutaÁlvaro Sanz i Marta Riera
Seguint la línia habitual del DESCOBRIR, que aposta pel turisme sostenible i responsable, l’expedició s’ha proposat no utilitzar cap plàstic durant el recorregut. Normalment dinen pel camí un entrepà o una carmanyola que els preparen la nit abans. “Cadascú porta la seva pròpia carmanyola, un embocall reutilitzable i una cantimplora. Tenim una garrafa de 25 litres a la furgoneta de la Maria que anem reomplint a les fonts municipals”, per evitar l’ús de plàstics i residus innecessaris.

Objectiu: Tuc de Molières

Transpirinenca llac Els paisatges alpins de la TranspirinencaÁlvaro Sanz i Marta Riera
Després d’aquestes dues setmanes, l’expedició DESCOBRIR ja s’ha marcat un final de ruta: el tuc de Molières, un pic de 3.010 metres d’altitud a la frontera entre Catalunya i Aragó, posarà punt i final a aquesta gran aventura dels Pirineus. L’equip espera poder coronar el cim el proper diumenge i, si la climatologia els hi ho permet, vol intentar fer-ho fer-ho de tarda. “Seria màgic arribar al cim quan es pongui el sol. Vam començar al cap de Creus amb l’albada i ens agradaria acabar a Molières mentre es fa fosc”, diu l’Álvaro.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació