Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

12 excursions i visites en família al Pallars Jussà

Petites aventures amb infants per gaudir dels encants d’aquest racó del Prepirineu català

Boscos, viles medievals, llacs, animals en llibertat, castells… entre la plana de Lleida i els Pirineus, la comarca del Pallars Jussà ofereix propostes familiars de tota mena. Tant si sou amants de les rutes d’alta muntanya com si preferiu fer una ruta en caiac, una passejada pel bosc, visitar museus o contemplar el vol d’un voltor, hi trobareu un pla ideal. Per començar a planificar la vostra escapada, visiteu la web de turisme del Pallars Jussà o, en arribar a Tremp, adreceu-vos a l’Epicentre (Centre de Visitants del Pallars Jussà).

Embassaments de Sant Antoni i de Terradets

L'embassament de Terradets L’embassament de TerradetsGetty Images
L’aigua és una de les protagonistes dels paisatges d’aquest racó del Prepirineu i els embassaments són espais ideals on es poden fer rutes de senderisme i activitats a l’aire lliure per gaudir de la natura. Els embassaments de Sant Antoni i de Terradets ofereixen la possibilitat de dur a terme esports nàutics, rutes de senderisme i BTT. També hi trobareu altres propostes originals, com La Carreta, una experiència amb transport sostenible (carruatge tirat per cavalls) per l’entorn de l’embassament de Sant Antoni i de la Reserva de Boumort . O un itinerari temàtic al voltant de l’embassament de Terradets que permet conèixer de primera mà les papallones autòctones tot gaudint d’un passeig tranquil, a més de visites guiades per conèixer la cova dels Muricecs i els seus habitants —els ratpenats— a prop de Terradets, que organitzen algunes empreses d’activitats de la zona.

La roureda d’Aulàs: un bosc de conte

Roureda al Pallars Jussà Sota l’ombra d’un bosc de rouresGetty Images
Aquest desconegut bosc de roures situat al municipi de Tremp, a prop del poble d’Aulàs, és un dels millors llocs per fer una passejada a la tardor i contemplar els colors vermellosos i grocs que adquireixen les fulles abans de caure. Hi podeu arribar des de l’Espluga de Serra, en direcció a Aulàs i Sapeira. Passareu per la font dels Capellans, on podeu beure un glop d’aigua fresca i descansar per seguir la caminada. De camí cap al poble de Castellet, deixareu el paisatge de boixedes i començareu a veure roures i alzines. També deixareu enrere les roques calcàries per trobar les de conglomerat, que recorden la muntanya de Montserrat. Passat el poble de Castellet i la roca de l’‘ull de Déu’ arribareu a la roureda, una de les més grans del Prepirineu.

El congost de Mont-Rebei

El congost de Mont-Rebei Camí excavat a la roca al congost de Mont-rebeiGetty Images
Tot i ser un dels llocs més populars per fer excursions a Catalunya, i que acostuma a estar força freqüentat (especialment els caps de setmana i ponts), val la pena fer l’excursió que travessa aquest impressionant congost sobre el riu Noguera Ribagorçana, amb parets que assoleixen més de 500 metres de caiguda vertical. Encara que sigui només un cop a la vida. La ruta transcorre per un camí excavat en la paret passant per punts on l'amplada mínima del congost és de només 20 metres. Hi ha tres accessos al congost: des de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), des de Montfalcó (Osca) i des de Corçà (Àger, la Noguera).

El llegat dels dinosaures al Parc Cretaci

Museu de la Conca Dellà Interior del museu de la Conca DellàMaria Rosa Vila
El Museu de la Conca Dellà és un dels espais dedicats als dinosaures més important de Catalunya. Visitant el seu museu viatjareu al període cretaci, fa 65 milions d’anys. Després de visitar el museu podeu visitar diferents espais exteriors i contemplar restes de la presència d’aquests animals al territori, com el jaciment de Basturs, on s’han preservat un gran nombre d’ous de dinosaures. També podeu veure les petjades d’Orcau, desenes de petjades arrodonides, a conseqüència del pas d’un grup dels Titanosaures, el jaciment d’icnites (petjades) de dinosaures de ‘bec d’ànec’ —populars herbívors del grup dels Hadrosaures— o la Posa, un altre jaciment d’icnites atribuïdes a l’activitat alimentària de les rajades al final del Cretaci. En aquell moment el paisatge era ben diferent de l’actual i la Posa es trobava a la línia de costa!

El pantà de Canelles per terra i per aigua

La muralla xinesa de Finestres La muralla xinesa de FinestresIñaki relanzon
Al límit entre Aragó i Catalunya s’amaguen paisatges extraordinaris. Un d’ells és la serra de Finestres, on les roques i l’aigua han format congostos espectaculars. Arribar-hi en caiac, travessant el pantà de Canelles, permet conèixer de ben a prop i des d’una perspectiva insòlita l’excepcional naturalesa geològica de l’indret. I també podeu descobrir indrets com l’ermita de Sant Vicenç de Finestres, un conjunt medieval que combina les restes d’una església romànica i d’un important castell que controlava el riu durant el segle XII. El conjunt monumental, que popularment s’anomena ‘la muralla xinesa de Finestres’, té accés per un petit corriol des de l’improvisat varador on es poden deixar els caiacs. Un cop a dalt, les vistes sobre part de l’embassament i diversos congostos són aclaparadores.

El cel estrellat des del Montsec

Parc Astronòmic Montsec El Parc Astronòmic Montsec és un dels indrets estrella per observar el cel nocturn a CatalunyaParc Astronòmic Montsec
La serra del Montsec, situada entre les comarques del Pallars Jussà i la Noguera, té unes condicions excepcionals per observar el cel nocturn i les estrelles. Els seus condicionants meteorològics i la baixa contaminació lumínica han fet que la zona rebi la certificació de Reserva Starlight, atorgada per la Fundació Starlight i amb l’aval de la UNESCO. Al Pallars Jussà, els sis municipis Starlight són: Tremp, Castell de Mur, Isona i Conca Dellà, Gavet de la Conca, Llimiana i Sant Esteve de la Sarga. Contempleu les estrelles a ull nu o visiteu el Parc Astronòmic del Montsec, amb un planetari digital multimèdia, una plataforma per a l’observació del cel i una cúpula de 12 m de diàmetre que us permetrà gaudir d’una visió inoblidable de les estrelles i les constel·lacions de la tardor.

Cérvols en llibertat a la serra del Boumort

Cèrvol a Boumort La brama del CèrvolGetty Images
A 2077 metres d’altitud, el cap de Boumort és el punt més alt de la serra del Boumort, des d’on s’albiren els Pirineus i cims com l’Aneto o la Pica d’Estats, les muntanyes de Montserrat o el Prepirineu. Si us hi esteu una estona, potser també veureu algun cérvol, algun cabirol, un isard o alguna daina. I és que a l’Espai Natural del Boumort, amb una mica de sort, es poden contemplar animals fent vida en el seu hàbitat natural. Podeu pujar al cap de Boumort fent una ruta en cotxe, en bicicleta o a peu, des del poble de Claverol, passant per diferents punts d’interès des d’on podreu contemplar animals i el paisatge de la zona, protagonitzat per grans roques calcàries, boscos, prats i algun poble abandonat.

Excursions als llacs de la vall Fosca

Estany Tort Estany Tort, un dels estanys de la Vall FoscaCristina Torra
El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és el territori lacustre més important dels Pirineus. Hi ha tants llacs que molts autors l’han definit com “el parc dels dos-cents llacs”. A la vall Fosca se n’hi concentren més d’una desena. Per accedir-hi, podeu fer una ruta des de l’embassament de Sallente, a la capçalera de la vall, i pujar fins a l’estany Gento a peu (el telefèric que hi puja només funciona a l’estiu). A partir de l’estany Gento es pot arribar a altres estanys, cada cop més solitaris i salvatges, com l’estany Tort, el de Mariolo o el Cubieso.

Viatge al passat a la vila closa de Peramea

Peramea vista general Vista general de la vila de PerameaGetty Images
Peramea és una de les viles medievals més ben conservades del Pallars. Des de la distància, la reconeixereu per una gran pedra que flanqueja un grup de cases amuntegades. Camineu sense presses pels seus vials empedrats, admireu les voltes i planteu-vos a la plaça, on un om monumental us donarà la benvinguda. Des d’aquest punt camineu fins a l’església de Sant Cristòfol, la torre dels Colomers, la roca del castell i el pont (amb dibuixos al sostre). Una petita passejada des del poble us portarà a l’Era d’Ortega, amb un centre d’informació i on el grup cultural Lo Vent del Port ofereix visites guiades i organitza activitats.

El castell de Mur

Església de Santa Maria de Mur Església de Santa Maria de MurGetty Images
Viatgeu al passat visitant aquest espectacular castell, que s’aixeca a la vora d’una gran roca, dominant el paisatge que l’envolta. Pertany a l’època en què aquestes terres formaven la línia divisòria entre àrabs i cristians. A cent metres, hi ha l’església de Santa Maria —del segle XIII—, on val la pena visitar el claustre. Davant del castell, hi ha un dels miradors a les muntanyes dels Pirineus més impressionant de Catalunya. La panoràmica abraça gran part de la serralada, des dels Pirineus aragonesos passant per la vall Fosca, fins a l’Aneto o la serra del Cadí.

El mirador dels voltors

Voltor El vol d'un voltorGetty Images
A Sapeira, dins del municipi de Tremp, a l’ombra de la serra de la Terreta, podeu visitar l’església de Santa Maria, i arribar fins al mirador de la roca del Castell. Des d’aquest punt observareu la paret de Turmeda, amb una important colònia de voltors. Si teniu sort, des d’aquí també podreu veure el trencalòs, un ocell en perill d’extinció que té al territori de Tremp el nombre de cries més important del món. A prop d’aquí, al poble de Torre de Tamúrcia, hi ha el Casal dels Voltors, un centre d’interpretació dedicat als voltors i altres rapinyaires.

Les botigues centenàries de Salàs de Pallars

La botiga d'Ultramarinos de Salàs La botiga d’Ultramarinos de SalàsBotigues Museu Sales
Una barberia, una farmàcia, un cafè, un estanc, una merceria perfumeria, una botiga d’Ultramarinos & Coloniales, una impremta i un quiosc. En aquests vuit espais museïtzats al centre del poble de Salàs de Pallars, podreu conèixer la història de l’antic comerç mitjançant una visita.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació