Anuncia't al Descobrir

Èxit de la prova pilot per regular l’accés a la Pica d’Estats

Aquest ha estat el primer any que s’ha controlat l’aforament al paratge natural

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’Entitat Municipal Descentralitzada d’Àreu i la majoria dels visitants han valorat positivament la iniciativa de limitar i controlar l’accés a la Pica d’Estats. Aquest estiu ha estat la primera vegada que es portava a terme aquesta mesura que ha durat 39 dies, entre el 31 de juliol i el 5 de setembre i l’11 i el 12 de setembre. Hi han accedit un total de 5.042 persones en vehicle privat i 285 persones en taxi i pocs dies s’ha arribat a la capacitat màxima que s’havia calculat. 
L'INEFC Lleida havia xifrat el màxim d’afluència en unes 198 persones/dia per evitar que l’entorn acabés malmès per la massificació turística. En total només han estat cinc els dies en què s’ha arribat a aquesta capacitat màxima. La mitjana diària registrada ha estat de 136 persones/dia.
 
Reserves per aparcar
El sistema de regulació que s’ha dut a terme a la Vall Ferrera ha estat el de reservar i pagar plaça a qualsevol dels quatre aparcaments d’accés a la Pica d’Estats (Molinassa, de 70 places; Pla de la Selva, de 5 places; Pla de la Farga, de 20 places, i Aixeus, de 20 places), a través del web www.areupicadestats.com. El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha fet una inversió de poc més de 28.000 euros per a la implementació del sistema, que ha consistit en una caseta de control, la senyalització informativa i el sistema web de reserves. El preu públic d’aparcament ha estat de 5 euros per turisme i dia, o de 2 euros per motocicleta i dia. Amb els 11.463 euros recollits es preveu millorar els accessos al parc. A més, es vol posar en marxa un projecte d’arranjament dels camins d’accés, rodat i a peu, per oferir un servei de qualitat a les visites.
 
Poca consciència
Una enquesta recent assenyala que el 84% dels visitants no saben que les seves actituds poden malmetre l’ecosistema. Accions com banyar-se als llacs, deixar escombraries, aparcar i caminar per fora del sender o danyar les pastures havien augmentat amb l’increment dels visitants. És per això que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha iniciat una campanya de conscienciació a les xarxes socials sobre la necessitat de respectar i conservar els espais naturals protegits.
 

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació