Anuncia't al Descobrir

6 maneres per gaudir de la neu amb la canalla al Pirineu de Lleida

Propostes familiars per viure un hivern de pel·lícula a les valls i muntanyes lleidatanes

No cal esperar a les vacances d’estiu, ni tampoc viatjar gaire lluny, per viure experiències inoblidables amb la família. Al Pirineu de Lleida hi ha paisatges d’alta muntanya impressionants, i una oferta abundant i variada d’activitats per a infants. A banda de les estacions d’esquí alpí i nòrdic, cal afegir-hi tot un ventall de propostes, com ara rutes amb raquetes de neu, sortides en màquines trepitjaneu, excursions amb trineus arrossegats per gossos o cavalls, o visites a museus.

Esquí alpí i esquí nòrdic

Esquí Pirineu de Lleida Lleida disposa de sis estacions d’esquí alpí amb pistes d’iniciació per als infants i propostes familiarsGetty Images
Les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida sumen més de 4.000 hectàrees i més de 450 quilòmetres de pistes esquiables de diferents nivells. Juntes formen la superfície esquiable més gran de l’Estat i un dels punts de referència dels esports de neu del sud d’Europa. De les onze estacions que hi ha, sis són d’esquí alpí (Baqueira Beret, Boí Taüll, Espot Esquí, Port Ainé, Port del Comte i Tavascan) i cinc, d’esquí nòrdic o de fons (Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-la Vansa i Virós-Vallferrera). Baqueira Beret i Tavascan ofereixen les dues disciplines. En les estacions d’esquí alpí, si sou principiants o no voleu fer massa esforços trieu les pistes verdes. Al contrari, si sou molt experts, podeu baixar per les negres. A mig camí hi ha les blaves (amb una mica més de desnivell i dificultat que les verdes) i les vermelles, pensades per a persones amb un nivell mitjà-alt, amb més desnivell i obstacles. En algunes estacions (com Port Ainé, Espot Esquí, Port del Comte, Boí Taüll o Baqueira Beret) hi ha parcs lúdics o jardins de neu per divertir-se amb els infants.

Rutes amb raquetes

Raquetes de neu Les rutes amb raquetes són ideals per gaudir dels paisatges nevats del Pirineu de LleidaGetty Images
Sense fer ús de telecadires ni remuntadors, les raquetes permeten endinsar-se en els paisatges d’hivern més autèntics i verges. Només cal tenir ganes de caminar i calçar-se un parell d’aquests estris per accedir al cor de les muntanyes a ple hivern. Per iniciar-se, el millor són els circuits senyalitzats que sol haver-hi a les estacions d’esquí, principalment, a les estacions d’esquí nòrdic. A Aransa, a la Cerdanya, hi ha un parell de circuits amb boniques vistes a la serra del Cadí que transcorren a través de boscos d’avets. Una altra opció que permet gaudir de l’experiència sense haver-se de preocupar ni tan sols de mirar el mapa de tant en tant és contractar els serveis d’una empresa d’esports d’aventura o activitats de natura. Les empreses Alta Ruta Aventura, Obaga Activitats, Guies de Taüll o Camins en són algunes.

Sortides en trineu

Ruta en trineu arrossegat per gossos Ruta en trineu a Cau de LLops, a l’estació de Tuixent-La VansaCau de Llops
Sabíeu que el trineu arrossegat per gossos és un dels sistemes de transport de passatgers més antics del món? Molt abans que s’inventés la roda, a Lapònia ja els feien servir per desplaçar-se! Avui dia, no cal viatjar en el temps ni en l’espai per viure l’experiència de lliscar per la neu entre boscos d’avets. Al Pirineu de Lleida diverses empreses ofereixen la possibilitat de fer excursions amb trineu, ja sigui a dalt d’un trineu tirat per dotze gossos, dirigits per un guia (el múixer), en un trineu individual, portant les regnes del trineu un mateix o en un trineu arrossegat per un cavall. A Baqueira Beret es pot fer un recorregut diürn o nocturn fins al bosc de Dossau i el santuari de Montgarri, on es pot gaudir d’un típic dinar o sopar aranès  i, també, de passejades pel pla de Beret i Parros en un trineu tirat per cavalls. Al Refugi de l’Arp de Tuixent-La Vansa, l’empresa Cau de Llops organitza activitats amb trineu tirat per gossos. Podeu triar entre el Circuit d’Iniciació, el Circuit Sensacions, el Circuit Aventura o el Cani-rando amb raquetes, una passejada en raquetes amb un dels gossos husky que viuen al cau.

Rutes amb màquines trepitjaneu

Aixafaneu Tavascan L’Snow Retrac de TavascanTavascan
Des de l’estació de Tavascan us ofereixen la possibilitat de fer una sortida a dalt d’una màquina trepitjaneu o Snow Retrac. La seva utilitat principal és traçar les pistes d’esquí nòrdic de l’estació, però també es fa servir per fer itineraris paisatgístics i didàctics pels paratges més atractius de la zona, com el mirador del Corbiu. En una màquina, hi caben vuit passatgers. A banda de gaudir de la contemplació dels paisatges nevats, una guia especialitzada us oferirà informació extra sobre les muntanyes, la vegetació o la fauna del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Construcció d’iglús

Un infant a dins d'un iglú Un infant a dins d’un iglúGetty Images
Convertiu-vos en esquimals per un dia i apreneu a construir un iglú. L’estació d’esquí nòrdic d’Aransa ofereix l’oportunitat de construir un iglú a partir de blocs de gel. És una activitat ideal per fer en família o amb amics per a la qual no cal cap experiència prèvia, només tenir la ment oberta i ganes d’aprendre. Des de l’estació ofereixen paquets combinats especialment pensats per a famílies, amb el forfet per fer esquí nòrdic i la possibilitat de fer classes, rutes amb raquetes, un àpat al refugi del Fornell i el taller de construcció d’iglús.

Visita al Museu de la Neu

Unha El poble d’Unha, on està situat el Musèu dera NhèuGetty Images
Com es formen els cristalls de gel? Com és un floc de neu? Què són les allaus? Si voleu saber-ho tot sobre la neu i sobre com els habitants de la Vall d’Aran s’han anat adaptant al clima fred i a les nevades, apropeu-vos al poble d’Unha per visitar el Museu de la Neu, situat a l’edifici Ço de Brastet, que inclou altres espais visitables a la vall, com l’Ecomusèu Çò de Joanchiquet de Vilamòs, el Musèu dera Val d’Aran de Vielha, els molins de Salardú i d’Unha o la Mina Victòria.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació