Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

14 fars imprescindibles a les Illes Balears

Descobriu els llums que guien a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera

Els fars encara il·luminen cada nit el camí dels vaixells perduts o desorientats. I si falla el GPS? A Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera, en trobareu un munt. Hem fet una selecció d’alguns dels més bonics i accessibles.

Far de Favàritx - Menorca

Favàritx El far de Favàritx des del marGetty Images
Amb la seva banda negra en espiral, aquest far és un dels més visitats de Menorca. Se situa a l’extrem nord-oest de l’illa, a disset quilòmetres de Maó. Construït el 1916, va ser l’últim dels fars de Menorca. Hi podeu arribar des de Maó per la carretera de Fornells i agafar el desviament cap al far o des de Ciutadella passant per Es Mercadal. Des del far hi ha excursions molt recomanables, com les que porten a cala Presili i cala Tortuga, al sud del far.

Far de Cavalleria - Menorca

far de Cavalleria Panoràmica aèria del far de CavalleriaGetty Images
Al punt més al nord de l’illa hi ha el cap Cavalleria, on es pot arribar en cotxe a través d’una carretera estreta. Després d’aparcar el vehicle, podreu accedir a peu fins al far del mateix nom, el més antic dels set que hi ha a l’illa, amb una torre blanca i un edifici també blanc amb finestres verdes. Si camineu pels voltants, aneu amb molt de compte, ja que es troba al costat de penya-segats de més de quaranta metres d’altura. A prop hi ha una petita cova des d’on es tenen molt bones vistes, tant del far com de la curiosa illa des Porros, enfront del cap. A davant del far hi ha una petita caseta, amb un bar on es pot prendre un refresc, un aperitiu o un cafè. 

Far d’Artrutx - Menorca

far d'Artrutx L’emblemàtic far d’Artrutx, a MenorcaGetty Images
A vuit quilòmetres de Ciutadella, al cap d’Artrutx, descobrireu el far del mateix nom, construït a mitjans del segle XIX. La seva principal característica són les ratlles blanques i blaves. Hi podeu arribar des de Ciutadella per la carretera del cap d’Artrutx, passant per les urbanitzacions cala Blanca, Santandria i Tamarinda. A la dreta de la torre, hi trobareu uns penya-segats des d’on veureu Mallorca si hi aneu en un dia clar. Al mateix far hi ha un restaurant!

Punta Nati - Menorca

Punta Nati Punta Nati, a la costa nord-oest de CiutadellaGetty Images
Al nord de Ciutadella, aquest és un dels fars més espectaculars de l’illa, tant per la seva situació —al mig d’un paratge àrid i desèrtic molt peculiar— com per les construccions que el formen —la torre i quatre casetes annexes, a més de diferents construccions de pedra als voltants. S’hi arriba per una carretera estreta, amb marges de pedra seca a banda i banda. El mar, sovint alterat, que s’albira des dels voltants de la torre, recorda els naufragis que van motivar-ne la construcció, el 1912.   

Far de la Mola - Formentera

far de la Mola El mític far de la Mola, a FormenteraGetty Images
El massís de la Mola, de 120 metres, és el punt més elevat de l’illa. Per arribar-hi cal fer una carretera de revolts que passa pel restaurant El Mirador, on us recomanem fer una aturada per gaudir de la millor vista de l’illa, ja que es veu gairebé tot el seu territori, rodejat pel mar. Si seguiu carretera amunt trobareu el nucli des Pilar de la Mola, i, molt a prop, un gran far que domina una espectacular línia d’espadats que es precipiten al mar. Aquest paratge va captivar l’escriptor Jules Verne, que el prendria com a model per al far de la fi del món, citat a la seva novel·la ‘Hèctor Servadac. Viatges a través del món solar’. També hi podeu arribar a peu pels diferents camins que hi porten, com el de Sa Pujada, des d’Es Caló. A l’interior del far podeu visitar un espai cultural i de difusió del patrimoni mariner de l’illa, amb exposicions, concerts, conferències o obres de teatre.

Far de Barbaria - Formentera

far de Barbaria Carretera al far de BarbariaGetty Images
Molt a prop de cala Saona hi ha el cap de Barbaria, travessat per una petita i fotogènica carretera que porta al far, amb un teló de fons protagonitzat pel mar i per un entorn desèrtic i ple de pedres. Sens dubte, es tracta del millor lloc de l’illa per veure la posta de sol, ja que mira a l’oest i es pot veure com s’amaga dins de l’aigua. Els espadats (d’entre 80 i 100 metres d’alçària) i les gavines acompanyen el màgic paisatge de la zona.

Far de Formentor - Mallorca

cap de Formentor El cap de Formentor, amb el far a l’extremGetty Images
La llum més elevada de tot Mallorca correspon a la de la llanterna d’aquest far, inaugurat el 1863. La torre mesura dos metres i es troba a 210 metres sobre el nivell del mar. Hi podeu arribar per una carretera de molts revolts, amb un grapat de miradors —com el de la Crueta, el dels Colomers i la Talaia d’Albercutx— on podeu aturar-vos per contemplar les vistes més espectaculars de la costa nord de l’illa. Al mateix far hi ha una cafeteria.

Far de Capdepera - Mallorca

far de Capdepera Construccions de línies senzilles i mediterrànies al far de Capdepera, a MallorcaGetty Images
Un dels fars més bonics i tradicionals que hi ha a l’illa, amb una torre blanca de divuit metres sobre l’edifici que ocupava l’habitatge del faroner i la seva família, envoltat de vertiginosos penya-segats. Hi podeu arribar des de cala Ratjada. Aprofiteu per visitar un altre monument històric molt ben conservat: el castell de Capdepera.

Far des Llebeig - illa de sa Dragonera, Mallorca

far des Llebeig El far des Llebeig vist des de la distànciaWikimedia Commons / Aisano
Per veure aquest far, haureu d’agafar una barca des d’Andratx o des de Sant Elm i desembarcar a l’illa de sa Dragonera. Allà, un camí us portarà des del moll des Lledó, passant pel centre d’informació, fins al far des Llebeig, vorejant la costa rocosa amb vistes espectaculars. Va ser construït entre el 1907 i el 1910 a 121 metres d’altura sobre el nivell del mar. La ruta té una distància de nou quilòmetres, i, per fer-la, es necessiten entre dues hores i mitja o tres hores.

Far del cap de Ses Salines - Mallorca

Far del cap de Ses Salines Far del cap de Ses Salines, a prop de la localitat de SantanyíGetty Images
Una excursió clàssica a la zona del cap de Ses Salines, a llevant de Mallorca, al punt més meridional de l’illa. Es troba al final de la carretera 6110, a la qual accedireu entre Ses Salines i Es Llombards. A banda de tenir una esvelta torre blanca, està envoltada d’un preciós paisatge de penya-segats i cales d’aigües cristal·lines. A més té la seva importància històrica, ja que va ser el primer far d’Espanya alimentat amb panells solars. Una recomanació: caminar des del far a la platja des Caragol, a uns quaranta minuts a peu; o, encara més enllà, la platja del cap de Ses Salines, la cala en Tugores, la platja d’Es Carbó, la platja des Dolç o el port de la colònia Sant Jordi.  

Far des Botafoc - Eivissa

far des Botafo El far des Botafoc, a EivissaGetty Images
A la ciutat d’Eivissa podeu visitar aquest far emblemàtic, situat al final del passeig Marítim, al costat del dic que tanca el port. Va ser inaugurat el 1861, segons el projecte de l’enginyer Emili Pou. Antigament, se situava en una illa; per això l’habitatge dels faroners i les seves famílies va ser construït en un edifici de dues plantes. Dues dècades després de la seva construcció, es Botafoc va deixar de ser una illa i va quedar enllaçat al port a través de l’espigó i el passeig Marítim. L’interior està tancat al públic, però se’n pot visitar l’exterior tot caminant per un camí amb boniques vistes a les muralles de la ciutat i a l’illa de Formentera, al fons.

Far del port d’Eivissa

far del port d'Eivissa El far del port d’Eivissa, amb les cases del Dalt Vila al fonsGetty Images
Una de les icones de l’illa, el far amb la torre blanca i la llanterna vermella del port d’Eivissa, dona la benvinguda i acomiada els vaixells del port. Hi podeu accedir fàcilment: caminant per l’escullera del port fins a tocar. Actualment, funciona més com a balisa per indicar la bocana del port, que no pas com a far. 

Far des Moscarter - Eivissa

far des Moscarter L’inconfusible far des MoscarterGetty Images
Les seves ratlles blanques i negres fan d’aquest un dels fars més emblemàtics i fotogènics de l’illa. Es va aixecar el 1978 a Portinatx i, amb els seus 52 metres d’alçària, és un dels més alts de les Balears. S’hi arriba fent una passejada d’uns vint minuts, vorejant la costa nord de l’illa, des de la platja des Portixol de Portinatx.

Far de ses Coves Blanques - Eivissa

far de ses Coves Blanques Actualment el far de ses Coves Blanques s’usa per fer-hi exposicions i com a centre d’interpretació visit.santantoni.net
Per visitar aquest far haureu d’anar fins a Sant Antoni de Portmany i dirigir-vos al conegut passeig de Ses Variades. S’hi pot accedir fàcilment i, un cop allà, gaudir de la posta de sol en un dels indrets més emblemàtics de l’illa. Avui dia, el far no funciona com a far, ja que la torre va ser eliminada, i es fa servir com a espai d’exposició d’un petit museu marítim.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació