Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

El turisme rural creix a Catalunya arran de la pandèmia

L’informe de l’Observatori de Turismo Rural assegura que els viatgers tenen molt en compte el factor de la sostenibilitat a l’hora de triar la seva destinació

El turisme rural es troba en un moment de molt bona salut, tant en l’àmbit català com en l’estatal. Si es compara amb el període anterior a la pandèmia aquest tipus de turisme ha guanyat nous adeptes, es practica amb més freqüència, veu incrementada la despesa mitjana dels viatgers i adquireix protagonisme com a opció de vacances molt ben valorada.

Segons revela l’Informe Anual 2021 de l’Observatori de Turismo Rural, el 98% dels enquestats considera el turisme rural una activitat sostenible i és un dels aspectes que més tenen en compte a l’hora de decidir la seva destinació. A més, una altra dada interessant és l’abundància d’opcions de lleure a l’aire lliure properes a l’allotjament triat, que s’ha consolidat com la principal motivació per escollir una casa; així, s’ha passat del 53% el 2018 a un 70% actualment.
 
L’informe també assenyala que ha crescut el nombre d’escapades rurals anuals: el volum de ‘heavy users’ (aquells que fan tres escapades o més per any) ha augmentat fins al 38%, vuit punts percentuals per sobre de la xifra registrada l’any anterior. En concret, Catalunya se situa entre les quatre comunitats autònomes amb més ocupació rural durant el primer trimestre de l’any, amb una ocupació mitjana del 24%, quatre punts per sobre de la xifra registrada a escala estatal. També augmenta un 7% la despesa mitjana en allotjaments rurals; s’ha passat dels 28 € per persona i nit l’any 2020 a 30 € de mitjana l’any passat.
 
El turisme rural com a forma de vida
El turisme rural s’ha constituït els darrers anys com una gran forma sostenible de fomentar l’equilibri territorial i la cohesió social. A les comarques l’activitat econòmica principal de les quals era la indústria i que ha anat desapareixent des de mitjans del segle passat, aquest tipus de turisme els va servir per diversificar l’oferta. A l’inici van començar com a cases de pagès poc regulades que oferien els seus serveis d’una manera improvisada, però actualment s’està consolidant com una forma de negoci en aquests territoris.
 
Avui en dia hi ha més de 2.500 empreses i 20.000 places d’allotjament destinades a l’activitat del turisme rural a Catalunya que s’han anat professionalitzant de forma exponencial, juntament amb el gran augment de l’oferta. Ara hauran d’afrontar nous paradigmes per adaptar-se a una població canviant, com el de la digitalització (el principal canal de gestió de la reserva és en línia) o el de la generació d’un model tan sostenible com sigui possible que els permeti continuar creixent com a sector.
 
Tot i això, el gran tret distintiu d’aquesta manera de fer turisme és sens dubte la proximitat amb els propietaris de les cases i el fet de continuar oferint una experiència tan rural com es pugui. El mateix estudi esmentat conclou que els viatgers valoren molt l’amabilitat de l’empresari o l’empresària i el tracte proper amb ells.
 

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació