Anuncia't al Descobrir

S’elabora el primer mapa de qualitat del cel nocturn

S’hi destaca l’excepcional foscor del Montsec i la bona qualitat de la serra de Montsant

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha publicat al seu web el mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, que permet conèixer i comparar la qualitat de la foscor del cel en diferents indrets del país. El mapa ofereix per primera vegada de forma conjunta els resultats de les campanyes de mesuraments fetes entre el 2012 i el 2015, i està pensat tant per al públic general com per al tècnic.

Perjudicis per al medi
Una mala qualitat del cel pertorba les condicions naturals del medi nocturn, afectant els ecosistemes i la biodiversitat, a banda de tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient en general. Un bon indicador de la contaminació lumínica és la mesura de la brillantor del fons del cel, atribuïble a la radiació de fonts o objectes celestes i a la luminescència de les capes altes de l’atmosfera.

L’anàlisi d’un indret concret permet avaluar l’estat d’aquesta porció del cel estudiat, localitzar els focus de contaminació lumínica i determinar els espais menys afectats, amb la finalitat de preservar la foscor del cel nocturn.

Els espais naturals protegits
El cel fosc de la serra de Montsec continua sent de categoria excepcional. Els mesuraments s’han ampliat cap a zones limítrofes a l’àmbit declarat Destinació Starlight, una qualificació turística que concedeix la Unesco a indrets amb bones condicions per a l’observació de les estrelles. Així, s’ha confirmat que els nuclis urbans interiors del Montsec no influeixen de manera rellevant en la qualitat del cel i que les majors amenaces provenen de nuclis fronterers (Balaguer i Tremp) i, sobretot, de Lleida i Barcelona.

Els parcs naturals de la Serra de Montsant, l’Alt Pirineu, els Ports i l’Albera destaquen per una elevada qualitat del cel nocturn.

Als parcs naturals dels Aiguamolls de l’Empordà, el Cap de Creus, la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Montseny i Sant Llorenç del Munt i l’Obac, es confirma una gran variabilitat de la qualitat del cel nocturn en funció de la proximitat a nuclis urbans.

Finalment, el Parc de Collserola es veu molt afectat per la proximitat de l’àrea metropolitana de Barcelona, fet que comporta una baixa qualitat del cel fosc.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació