Anuncia't al Descobrir

7 espècies singulars de l'Aran

L’ós bru, la ‘cernalha’, el cavilat o els faigs del bosc de Carlac són algunes de les espècies que habiten aquestes idíl·liques terres de muntanya

L’Aran té una biodiversitat única i atípica al Principat: gràcies al clima atlàntic i a la seva orografia, té una fauna i una flora de gran singularitat. De fet, hi ha una biodiversitat tan especial que un dels seus pròxims objectius és entrar en la llista de territoris Reserva de la Biosfera. Ja s’ha presentat la candidatura i a final d’aquest any se sabrà si entra en aquesta llista privilegiada. Mentrestrant, hem donat una ullada a la revista del febrer ‘Aran únic’ i us proposem que ens acompanyeu a recórrer els racons naturals esplendorosos i idíl·lics d’aquestes terres de muntanya que es recullen a dossier i que habiten espècies animals com l’ós bru, el cérvol, la ‘cernalha’ o el cavilat, i vegetals, com el narcís i la pota de cavall. Si ens voleu ajudar a seguir recorrent el nostre fantàstic territori amb propostes com aquesta, podeu subscriure-us a la revista per rebre-la a casa amb informació més detallada. Som-hi?

Els boscos d'avets

Avetosa d'Aubars, Vall d'Aran A l'Aran hi ha més de la meitat de la massa d'avet de tot el paísSergi Boixader Catot
En aquest entorn tan especial, hi predominen els boscos frondosos on l’arbre estrella és l’avet. De fet, a l’Aran es troba més de la meitat de la massa avetosa de tot Catalunya. Aquests arbres altius i elegants busquen entorns humits entre els 1.300 i 1.700 m d’altitud, i s’han consolidat per una manca d’intervenció silvícola. Són exemples d’aquestes magnífiques avetoses el bosc d’Eth Portilhon, a Bossòst; Portet, a Lés; Varicauva, situat entre Gausac, Es Bòrdes i Aubèrt, i l’avetar més destacat i feréstec de tots, el bosc de la Val de Toran.

La fageda de Carlac

La fageda de Carlac La fageda de Carlac és un dels boscos més emblemàtics i visitats de la Vall d'AranSergi Boixader Catot
Un altre bosc emblemàtic i molt visitat de l’Aran és el de Carlac. I no és un avetar: és una fageda. Situada a Bausen, ressalta per les formes monumentals dels seus exemplars. Aquests arbres tan majestuosos, que semblen sortits d’un conte, tenen aquesta forma perquè antigament s’aprofitaven per fer fusta. Són herència de la tècnica d’escapçar, en què es tallava una branca de l’arbre i d’allà en sortien dues de noves. Són boscos modificats per l’home, que ni van sorgir amb aquestes formes, ni es mantindran així per sempre.

El cavilat

Barratge de Vararadòs El cavilhat viu a les aigües fredes de l'AranSergi Boixader Catot
Si parlem de fauna, no hi pot faltar el cavilat. Aquest peix d’aigües fredes, netes i tranquil·les és un dels animals autòctons de l’Aran. Per tal de protegir, mantenir i propagar l’espècie, s’han fet un seguit d’accions com, per exemple, criar-los en captivitat al centre de recuperació de fauna salvatge Camadoca. A més, s’hi han fet translocacions de la part baixa de la Garona a l’alta, per promoure’n la diversificació genètica.

La ‘cernalha’

Val d'Aran Les muntanyes altes de l'Aran són l'hàbitat del tritó pirinencSergi Boixader Catot
Una altra espècie animal característica d’aquesta zona és la ‘cernalha’ aranesa. És un tritó pirinenc que viu en entorns aïllats, en altura i allunyats dels nuclis urbans. Si teniu curiositat i el voleu veure, al tuc de Maubèrme, a Montgarri i a la zona de Gireta, que són a tocar l’una de l’altra, en podreu ser testimonis.

L'ós bru

Cadell d'ós bru Cadell d'ós bru que viu en semillibertat a l'Aran ParkSergi Boixader Catot
La fauna aranesa també està representada per espècies habituades a l’alta muntanya. Moltes d’aquestes es poden veure a l’Aran Park, on els animals viuen en semillibertat, com l’ós bru, que ha estat reintroduït a la muntanya aranesa. Aquest animal mític al Pirineu, que presumeix de ser el més gros que habita a la zona, té una població actual d’una cinquantena d’exemplars. De fet, en completa llibertat, és una de les espècies més difícils d’observar, a causa del seu caràcter tímid, l’escassetat d’exemplars i les característiques orogràfiques del terreny.

Picots i rapinyaires: els ocells de l’Aran

Artiga de Lin La varietat ornitològica que trobem als boscos de l'Aran, com l'Artiga de Lin, és rellevantSergi Boixader Catot
Sens dubte, a les terres araneses hi ha una àmplia policromia ornitològica. De les sis varietats de picot que hi ha a Europa, a l’Aran se’n troben cinc: el negre, el colltort, el garser petit, el gros i el mitjà, que és el que està més protegit. A més, entre d’altres, tots els rapinyaires —com el trencalòs, el voltor, l’àguila daurada o la reial— també hi són espècies protegides.

El grèvol i altres plantes amenaçades

Bosc de Varicauba Als boscos de l'Aran hi ha diferents espècies de fauna amenaçades. A la foto, el bosc de Varicauba.Sergi Boixader Catot
Hi ha espècies de la flora que es troben en perill i de les quals cal tenir una cura especial. Les persones que s’encarreguen de la biodiversitat de l’Aran tenen la vista posada en el grèvol, una espècie protegida. De fet, s’ha hagut de salvaguardar a totes les regions muntanyenques a causa de l’alt consum decoratiu que se’n fa per Nadal. Un altre exemplar amenaçat és el Luronium natans, una planta europea que on més al sud s’ha trobat és a l’estany de Vilac, a prop de Vielha. Altres plantes que floreixen a la primavera i destaquen a l’Aran són els narcisos de tons groguencs, la pota de cavall amb la tija rogenca i les flors hepàtiques en zones d’alta muntanya. Un bonic assortiment cromàtic.

Recorda que estarem molt contents que formis part de la nostra família de subscriptors per seguir descobrint junts tresors com aquests que tenim a tocar de casa.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació