Anuncia't al Descobrir

8 rutes per fer en bicicleta a Catalunya

Un grapat de rutes ideals per conèixer el territori pedalejant. Aquest estiu de la Covid-19, redescobrirem Catalunya en bici!

L'aire fresc, pedalejar sense pressa, el suau vent a la cara i poder observar l'entorn a cop de pedal. Els amants de les sortides en bici ho entendran i els qui encara no han descobert el què d'aquest plaer, aquestes 8 rutes en bici per Catalunya els faran replantejar-s'ho: des de les terres de la Baixa Segarra, fins a Osona, passant pel Baix Ebre o la Vall d'Aran.

Els pobles desconeguts de la baixa Segarra

Castell de Santa Coloma de Queralt
A l'extrem nord de la comarca de la Conca de Barberà i oblidada per les vies de comunicació s’amaga la Baixa Segarra, un indret on els camps d’oliveres i blat i el silenci que els envolten us atraparan. En una ruta circular amb Santa Coloma de Queralt com a punt d’inici i final, es pot gaudir de la vista de Montserrat, el Pirineu, el Montsec, la serra de Prades i el cim del Montclar. El paisatge us sorprendrà a cada pedalada, ja que a més dels camps de blat, petits boscos de pins, de roure i indrets naturals, com la font de la Casablanca, formen part d’aquesta ruta que travessa els pobles de Savallà, Vallfogona de Riucorb i Conesa, entre altres indrets.

Passat i present a la Garrotxa

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa
Garrotxa vol dir ' terra trencada' i ''de mala petja', és per això que probablement la comarca agafi aquest nom a causa del seu relleu muntanyós. Així que prepareu-vos, perquè aquesta ruta és més moguda. Aquest recorregut, seguint la ruta 1 dels itineraris del Parc i que surt des de Can Serra, us porta a la fageda d'en Jordà, a la cooperativa de la Fageda, Can Jordà i el volcà Croscat, fins a arribar a Olot. Amb aquesta pedalejada us endinsareu en el paisatge natural i humà de la zona, tot coneixent els seus productes, la seva gent i els seus volcans, actius 15.000 anys enrere.

L’alta muntanya de l’entorn de San Martí de Veri

Sant Martí Veri
Boscos de pi negre, prats de pastura, barrancs o serralades, alguns dels llocs per on ens porta aquesta ruta a l'Alta Ribagorça. L'església romànica de Sant Martí de Veri és el punt de partida des d'on arribareu als prats on segons la llegenda, els llops es reunien. Des de la zona d'Esbarjo de la Muria podreu contemplar la formació rocosa del barranc del Plano o gaudir de les vistes del Pirineu, des de l'altiplà de la Muria. En l'últim tram, les llàgrimes de la nimfa Pyrene, d'on prové Pirineu, us atraparan. Segons la llegenda, la nimfa va plorar tant perquè el gegant Gerió la volia posseir que va formar els estanys i va morir. Quan Hèracles la va trobar la va enterrar amuntegant un grapat de pedres damunt seu, formant així la serralada Pirineu.

3. Les llegendes del Congost de Fraguerau

Serra de Montsant
Travessada per les aigües del riu Montsant es troba la ‘vall del silenci’ un indret de cingleres, cavitats i balmes que cal descobrir en bicicleta. Amb Ulldemolins com a punt de partida i d’arribada, entre vinyes i camps d’oliveres s’arriba a l’ermita de Santa Magdalena, fundada el segle XVI per fra Llorenç Julià. L’itinerari us portarà per l’ermita de Sant Bartomeu i cadolles Fones, entre altres indrets, però el que ben segur us deixarà sense paraules és el toll de la Mula, on la llegenda diu que va caure una mula carregada d’or i on tres gegants de pedra, anomenats Tres Jurats, vigilen les terres de fra Guerau.

Entre les pastures del Pla de Beret i Montgarri

El Montcorbison, a la Vall d'Aran El Montcorbison, a la Vall d'AranJc_Cantero / Thinkstock
A la Vall d'Aran no cal buscar molt per trobar indrets espectaculars, i un d'ells es troba entre el Pla de Beret i Montgarri, una baixada en bici que us deixarà sense alè. La ruta comença al pla de Beret, ple de neu durant mesos i verd a la primavera. Al llarg de tot el recorregut les vaques i els poltres us faran companyia, i els boscos de pi negre seran part del vostre entorn. La pista no té cap pèrdua i els primers passos del riu de la Noguera Pallaresa formen part d'aquest camí, que arriba fins al Santuari de Montgarri i fa parada al mateix poble. La tornada és suau, però per l'altra banda de la vall, una altra vista de les muntanyes araneses que també cal descobrir.

Per l’altiplà del perelló

Cabrafeixet
El Baix Ebre conserva pintures rupestres, torres de vigilància medievals i gegants molins de generació eòlica, és per això que aquesta ruta circular us farà endinsar per la història d'aquest territori. Després de resseguir les marques del GR 192, des dels peus del barranc de les Nines haureu de deixar la bici per accedir al conjunt rupestre de Cabrafeixet i poder contemplar les pintures i els abrics rupestres. De nou a cop de pedal arribareu fins a la torre medieval de Fullola, des d'on es pot gaudir d'unes magnífiques vistes de la punta del Fangar al delta de l'Ebre i el golf de Sant Jordi. Al tram final, les vistes des de los Bertolinos us tornaran a deixar bocabadats i amb energia per tornar al punt de partida de la ruta.

Pels paisatges de mossèn Cinto

 Sant Jordi de Puigseslloses
Un dels escriptors més il·lustres de Catalunya va recórrer les terres catalanes a la recerca de material per als seus escrits, però així i tot, el punt de partida del seu recorregut guarda molts llocs que preserven viu el seu record. Fill de Folgueroles, aquesta ruta circular recorre els racons d'aquest indret que van servir d'inspiració pels primers passos de l'autor. Des de la plaça Jacint Verdaguer, on jugava de petit, comença l'itinerari: el Santuari de la Mare de Déu, on s'inspira per escriure L'Arpa; l'ermita de Sant Jordi de Puigseslloses i els camps de blat, les masies i els bosquets que l'envolten; la font del Desmai, on es reunia a llegir poesia amb els seus amics o la casa Tona, on va viure durant uns anys.

El Ter com a guia, d'Amer a Bescanó

rutes del ter
Amb el Ter com a acompanyant, aquesta ruta pel gironès us descobreix els diferents pobles de la vora del riu que al llarg dels anys han aprofitat els beneficis de les seves aigües. L'itinerari comença des de l'estació de tren d'Amer i amb les vistes de les cases del poble, que a cada pedalada es van fent més petites, arribeu al pont que travessa el Ter al seu pas pel Pasteral. Aquesta part del recorregut coincideix amb la via verda Olot-Girona i s'uneix amb el traçat de la Ruta del Ter. Durant el recorregut descobriu la Cellera del Ter; Anglès, amb tot el seu conjunt industrial; les masies i els conreus vora del Ter i finalment Bescanó.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació