Anuncia't al Descobrir

10 propostes per rematar la primavera al Pirineu de Lleida

Cultura, natura i gastronomia per gaudir de la muntanya abans que arribi l’estiu

No us enganyarem, sempre és un bon moment per gaudir del Pirineu de Lleida, però la primavera ens permet fer activitats sense la xafogor de ple estiu ni el fred de ple hivern. Rutes on encara és possible trobar-hi neu, rius que encara baixen ben plens pel desgel i visites culturals que encara no s’han massificat. Junt amb les deu propostes que trobareu en aquest article, també us recomanem activitats d’agenda que us permetran descobrir la gastronomia de la zona. A punt per gaudir al màxim els deu últims dies de primavera al Pirineu lleidatà?

1. Viure els festivals de senderisme

Festival Senderisme La Cerdanya Happy Walking oferirà vuit rutes guiades per descobrir diferents zonesFestival Cerdanya Happy Walking
Els millors moments per caminar són la primavera i la tardor. El sol no escalfa tant, però els dies encara són llargs. Aprofiteu els últims dies de primavera per participar a l’últim festival de senderisme de l’estació. Del 10 al 13 de juny, el Cerdanya Happy Walking us espera amb un munt de propostes. Consulteu la resta de festivals que se celebraran als Pirineus fins a l’octubre.

2. Visitar el Musèu dera Nhèu

museu dera nèhu Una de les sales del Musèu dera NèhuMusèu dera Nèhu
La neu ja no tornarà a fer acte de presència fins d’aquí uns mesos. Si no us podeu esperar a tornar-la a trepitjar, per què no gaudir-ne d’una altra manera? Al Museu dera Nhèu descobrireu la neu des d’una perspectiva científica, etnogràfica i esportiva, amb una mostra de materials que inclouen des d’una maqueta de Baqueira Baret fins als primers models d’esquí.

3. Observació d’estrelles al Parc Astronòmic Montsec

Parc Astronòmic Montsec El Parc Astronòmic Montsec és un dels indrets estrella per observar el cel nocturn a CatalunyaParc Astronòmic Montsec
Sabíeu que el Montsec és el millor lloc de Catalunya i un dels millors llocs del món per observar les estrelles? Les seves condicions geogràfiques, climatològiques i l’absència de contaminació lumínica han aconseguit que el seu cel rebi la certificació Cel Starlight, una denominació que agrupa els millors cels del món, com també en gaudeix el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Una excusa ideal per descobrir aquests dos indrets pirinencs, racons únics de les Terres de Lleida.

4. Anar a la fira del Vi dels Pirineus

Fira del Vi La fira de vi és una oportunitat per conèixer els vins d'alçadaAra Lleida
Sí, ho llegiu bé. Als Pirineus també s’hi fa vi. Si aquesta dada us sorprèn, no podeu perdre-us la Fira del Vi dels Pirineus (12 de juny) de Talarn, la cita ideal per aproximar-vos al món dels vins d’alçada. La fira vol donar a conèixer el cellers i vins del Pallars Jussà i de l’Alt Pirineu. Hi haurà tastos de vins acompanyats de productes típics del Pallars, visites a cellers i concurs de pintura ràpida al carrer, entre d’altres activitats.

5. Visitar el Centre Romànic de la Vall de Boí

Vall de Boí Església de Sant Joan de Boí, una de les joies romàniques de la vallGetty Images
Sigui primavera, estiu, tardor o hivern, el cert és que una visita al Centre del Romànic de la Vall de Boí sempre és imprescindible si visiteu la zona. Descobriu els itineraris guiats que proposa el centre per entrar a algunes de les nou esglésies Patrimoni de la Humanitat i enamoreu-vos d’aquest entorn per sempre més.

6. Descobrir el Menjador dels Voltors

Voltors Des de la Terreta és fàcil veure voltors i altres rapinyaires
Aquesta proposta fascinarà els més petits. Cada dissabte al matí, el Casal dels Voltors, a Tremp, ofereix la possibilitat de veure en directe i mitjançant una càmera de televisió com es dóna el menjar a les diferents espècies de voltors que viuen a l’Espai Natural de la Vall de la Terreta. Una experiència que us permetrà conèixer millor la fauna dels Pirineus.

7. Fer descens d’aigües braves pel riu Noguera Pallaresa

Noguera Pallaresa La Noguera Pallaresa, vista des de l'entrada sud del congost de CollegatsJordi Bas
Si el que necessiteu és adrenalina, aprofiteu les últimes aigües del desgel per viure l’experiència del descens pels rius del Pirineu. Atreviu-vos amb el Noguera Pallaresa, si visiteu el Pallars Sobirà. Sentiu la força del Garona, si sou a la Vall d’Aran i no tingueu por del Noguera Ribagorçana quan us trobeu a l’Alta Ribagorça. Són moltes les empreses que us donaran l’oportunitat de sentir la força dels rius. Si busqueu una opció més tranquil·la, per què no visiteu el Rafting Parc de la Seu d’Urgell? Aquest parc olímpic us ofereix un conjunt d’espais i activitats per gaudir d’emocions i sensacions a tocar de la capital de l’Alt Urgell. A part de les propostes d’aigua, també hi ha l’opció de fer BTT o practicar escalada al seu rocòdrom.

8. Rutes a peu en família per l’Alt Urgell

Taús, Alt Urgell El poble de Taús, a l'Alt UrgellJordi Bas
El pantà d’Oliana des del Coll de Nargó, d’Ansovell fins al santuari de Boscalt o el camí de les fonts de Peramola són només alguns dels itineraris senyalitzats i aptes per fer en família que trobareu a l’Alt Urgell. Es poden fer tot l’any, però si us animeu a fer-los abans de l’estiu, no passareu tanta calor. Si us atreviu a fer rutes més exigents, trobareu altres propostes i, fins i tot, travesses de diversos dies.

9. Viure la festa de les Falles

Falles Les falles són una tradició molt arrelada als Pirineus
Suposen la benvinguda a l’estiu i la majoria se celebren pels volts de Sant Joan. Les més primerenques, però, encara passen a la primavera. Són les de Durro (15 de juny) i Sanet (22 de juny) a l’Alta Ribagorça, i les de la Pobla de Segur (17 de juny) al Pallars Jussà. Descobreix també com l’Alt Urgell recupera la festa aquest any i quan se celebraran la resta de falles del Pirineu.

10. Descobrir el barroc del Solsonès

Solsones barroc El retaule del santuari del Miracle és un dels exemples més importants del Solsonès barrocÒscar Rodbag
El Solsonès conserva cinc dels conjunts medievals més importants del Barroc a Catalunya. El santuari del Miracle de Riner és el més conegut, però si aquests dies feu una escapada a la comarca, considereu visitar també la capella de la marededéu dels Colls, a Sant Llorenç de Morunys, l’església de Sant Pere de Matamargó de Pinós o l’església de Sant Pere de Madrona de Pinell de Solsonès. Són parades imprescindibles per als amants d’aquest estil arquitectònic.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació