Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 134
Número 134 - Juliol 2009

Massís del Port: estiu en terra d'aigua i parcs naturals

En aquest número

Dossier central

El domini de 'lo salvatge'

L'escriptor Silvestre Hernàndez troba dotzenes d'adjectius per a un paisatge forjat pel vent i les aigües. Una terra de bells pobles i natura gairebé intacta que atrapa el visitant gràcies, en part, al seu caràcter encara salvatge. Silvestre Hernàndez (text), Mariano Cebolla (fotografia)

Dossier central

Laberint de carrers vius

La població del Port es va instal·lar entre petits nuclis i masos aïllats La vida en aquest massís no fou fàcil, però els humans s’hi van establir per la gran quantitat de recursos naturals que oferia. Les cases són testimoni d’una esplendor forjada gràcies a l’aprofitament de l’entorn. Sílvia Berbís (text), Mariano Cebolla (fotografia)

Dossier central

Estiu en una terra d’aigua

Fonts, rius i piscines naturals nodreixen l'interior del massís La roca calcària es deixa modelar amb facilitat per l’aigua que circula per tots els racons del Port. El massís és l’origen de molts rius i rierols que els veïns han convertit en zones d’esbarjo refrescants. Natàlia Jiménez (text), Víctor Reverté (text), Mariano Cebolla (fotografia)

Dossier central

Al voltant del monestir ignorat

Santa Maria de Benifassà va ser l'origen de set pobles encisadors. Abans de la construcció d’una cartoixa a la Tinença de Benifassà, el vessant valencià del Port estava molt poc poblat. El monestir fou l’estímul per a la fundació d’uns pobles que mereixen una visita. Ferran Garcia-Oliver (text), Mariano Cebolla (fotografia)

Dossier central

Terreny de joc

Milers de camins travessen el gran sistema muntanyenc del sud El Ports és sinònim d’activitats a l’aire lliure. Camins i corriols conviden al plaer de travessar paisatges espectaculars a peu i amb bicicleta. Els més agosarats poden escalar parets o penetrar les coves del massís, descobrint-ne la cara oculta. Eliseu T. Climent (text), Mariano Cebolla (fotografia)

Dossier central

El poble on va néixer el cubisme

La visita de Picasso a Horta, clau en la història de l'art Aquest estiu fa cent anys de la segona estada de Picasso a Horta de Sant Joan. Fou durant aquest viatge que l’artista creà les bases del cubisme geomètric, ben patent en les pintures dedicades a les cases d’Horta i als seus paisatges. Xavier Garcia Pujades (text), Mariano Cebolla (fotografia)

Dossier central

Un Port, dos parcs

El relleu i el clima fan del massís un refugi única de fauna i flora La cabra salvatge, les fagedes o l’àliga daurada són alguns dels tresors naturals del Port. Si us endinseu en aquests territoris feréstecs, protegits per dos parcs naturals, hi descobrireu la fauna i la flora més representatives de les serres mediterrànies del nostre país. Xavier Basora (text), Mariano Cebolla (fotografia)

Dossier central

Espill natural

Passejada per fer gana Prop de la capálera del riu Sénia, el pantà d'Ulldecona és un bon punt de partida per conèixer el vessant sud del massís. Voregem la cua de l'embassament per copsar com les pinedes s'emmirallen sobre les aigües. Oriol Gracià (text)

Dossier central

Camí de Sant Roc

Passejada de patrimoni Sortim de Paüls, un nucli esglaonat situat als suaus contraforts del nord del massís del Port. El recorregut ens porta fins al bosc de Sant Roc, sota la capçada de pins, xiprers i carrasques, s'hi amaga una font de setze brolladors. Oriol Gracià (text)

Dossier central

Sobre la vall de l'Ebre

Pugem fins a la Barcina, un dels cims més alts del Massís. Entre pins modelats pel vent, entapissats de color verd i senders rocallosos més aviat àrids, a tocar dels núvols, gaudirem d'una panoràmica àmplia sobre totes les terres que ens rodegen.

48 hores a Sabadell

Modernisme, comerç i tradició

Els colors del modernisme, les botigues amb més encant i un gran nombre d'estels ens esperen en una ciutat moderna que conserva bé el seu passat. Iolanda Rico (text)

Reportatges

Fars tocats per la tramuntana

Guaitant la mar, fidels a l’ofici d’orientar els navegants, els fars són miradors privilegiats de la Costa Brava. Només un és encara llar d’un faroner. Tots, però, continuen emetent cada nit la llum que guia els vaixells. Xavier Cortadellas (text), Isidoro Ruiz (fotografia)

Reportatges

València per dins

Gòtica, neoclàssica i modernament burgesa. La ciutat de València demana calçat còmode per caminar tots els segles i estils que atresora. Us hi proposem tres itineraris. Joan F. Mira (text), Rafa Pérez (fotografia)

Reportatges

Vallfogona de Ripollès, refugi medieval a la vall verda

Tan sols dotze quilòmetres separen Vallfogona de Ripoll. Prou distància per trobar-nos en un poble ancorat en el temps, carregat de patrimoni i envoltat per una vall plena de senders exuberants. Sònia Casas (text), Francesc Muntada (fotografia)

Rutes

A peu

Espadats i barrancs al voltant de Penyagolosa

És la muntanya més emblemàtica del País Valencià, a cavall de les comarques d'Alcalatén i l'Alt Millars. Des dels seus 1.814 m, les panoràmiques són magnífiques. És un cim majestuós, on les faixes ocres i roges dels cingles meridionals hi confereixen especial fesomia i relleu rotund. Ignasi Planas (text i fotografia)

Amb bici

Un volt pel Montsec d'Estall

Pedalada rere pedalada, anirem descobrint el passat més amagat d'questa terra aspra: pobles abandonats vigilats per la perpètua mirada de l'altiva torre de Girbeta. Marta Montmany (text i fotografia)

Amb nens

Paisatges dalt de la locomotora del ciment

El Ferrocarril Turístic de l'Alt Llobregat uneix la Pobla de Lillet amb el Museu del Ciment, a Castellar de n'Hug. Amb el vent a la cara, contemplant paisatges del Parc Natural del Cadí-Moixeró, grans i petits poden gaudir del trajecte i la visita als jardins d'Artigas. Cecília Lorenzo (text)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació