Anuncia't al Descobrir

Quins són els tresors de la UNESCO a casa nostra?

Patrimoni i espais naturals dels Països Catalans amb reconeixement internacional

Un poble no estaria complet sense el seu patrimoni, ja que és el llegat que es transmet de generació a generació amb l’objectiu de seguir creixent. A diferència del que es pensa, el patrimoni no és només cultural, també en formen part els espais naturals. Però davant els perills als quals està sotmès el patrimoni, la UNESCO ha apostat durant anys per protegir-lo i promoure la consciència de preservació arreu del món. Als Països Catalans trobem 29 reconeixements per part de la UNESCO. Vols saber quins són?

Els 14 patrimonis materials

Antic hospital Sant Pau El Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau a BarcelonaRecinte Modernista de Sant Pau
Quan visitem pobles i ciutats nous, el que realment els fa únics és el patrimoni. Qualsevol viatger busca conèixer el lloc passejant pels carrers, entrant a les esglésies i castells, visitant monuments i desconnectant amb el paisatge. Activitats que, si no fos per la conservació d’aquests espais, perdrien sentit. Per això, des de 1972, la UNESCO reconeix aquells indrets de tot el món que tinguin un valor universal excepcional amb l’objectiu de protegir-los i convertir-los en patrimoni de la humanitat. Actualment, els Països Catalans sumen un total de catorze indrets que són patrimoni material, com la vall del Madriu-Perafita-Claror (Andorra) i el seu microcosmos representatiu, la ciutat romana de Tàrraco, la impressionant Llotja de la Seda de València o el Palau de la Música de Barcelona. Descobriu els 14 patrimonis materials dels Països Catalans.

Els 9 patrimonis immaterials

Patum La Patum és la festa més esperada de BergaRafael López-Monné
Les arts, els costums, les tradicions o les festivitats també identifiquen un poble. Per això estan reconegudes com a patrimoni immaterial o viu, motiu suficient perquè la UNESCO els protegeixi amb l’objectiu de mantenir la cultura. Una llista plena de diversitat que s’estén per tot el món, i que destaca el valor excepcional de les pràctiques i les expressions dels pobles. Els Països Catalans compten amb nou tradicions, costums i festivitats reconegudes com a patrimoni de la humanitat, entre els quals destaquen els castells, el cant de la Sibil·la de Mallorca, les falles que omplen de colors i sàtira València, o el foc i la gresca de la Patum. Aquestes són les 9 festivitats, costums i tradicions amb certificat internacional!

Les 6 reserves de la biosfera

massís del Montseny El massís del Montseny és un indret amb una gran quantitat d’aiguaGettyImages
La UNESCO també vetlla per la conservació de la biodiversitat i l’activitat humana des de 1974. Per aquesta raó, reconeix com a reserves de la biosfera aquells espais del planeta que són d’interès científic, ecològic, biològic i cultural, i on els habitants duen a terme activitats de conservació, apostant per la sostenibilitat. L’objectiu és lluitar contra l’extinció de la biodiversitat i apostar pel desenvolupament ecològic. Als Països Catalans tenim sis indrets que en formen part. L’ecosistema únic del Mediterrani a les Terres de l’Ebre és un dels llocs privilegiats, com també ho és tota l’illa de Menorca, que es considera una representació de tots els hàbitats del Mediterrani. Altres exemples són Ordino, a Andorra, i la vall del Cabriel, a València. Descobriu les 6 reserves de la biosfera amb detall en aquest article.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació