Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 30
Número 30 - Març 2000

Priorat, el país dels poblets i del vi

En aquest número

Reportatges

La cova Lachambre

Fragilitat mineral L'any 1981 un espeleòleg, de cognom Lachambre, va descobrir una cova immensa al Conflent. A dins hi va trobar una gran quantitat de formacions de calç. Per tal de mantenir-les intactes, s'hi va establir una porta blindada d'accés restringit. Aquest és el tresor que conserva la cova Lachambre. Iñaki Relanzón (text i fotografia)

Reportatges

La vall de Tor

El racó oblidat Resulta difícil imaginar un aïllament més gran que el que viu la gent de la Vall de Tor, al Pallars Sobirà. Jordi Creus hi ha anat per explicar-nos-ho. Jordi Creus (text), Dani Codina (fotografia)

Dossier central / Presentació

Priorat

El país dels poblets i del vi Moltes de les aventures del Capitán Trueno han estat construïdes a la Vilella Baixa. Allà és on Víctor Mora troba la font d'inspiració per crear les històries més fantàstiques de l'heroi i les seves gestes. Per això, sempre que vol somniar, torna al Priorat. Víctor Mora (text), Marc Coromina (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Vides transformades a l'ombra del vi

Els ha calgut fer molts esforços per tirar endavant. Ells ja hi eren quan ningú els coneixia. Finalment, però, el temps els ha donat la raó. Ara, als productors de vi del Priorat els vénen a veure enòlegs i altres experts d'arreu del món i els treuen les ampolles de les mans. En el següent reportatge, ens expliquen les seves experiències. Lara Toro (text), Marc Coromina (fotografia)

Dossier central / Reportatges

La puresa del vi

Fa quatre anys, en una fira de París, un importador jueu va tastar el vi del Celler Cooperatiu de Capçanes. I va arribar a la conclusió que tenia un gust prou refinat com per convertir-lo en l'únic vi jueu o Kosher que actualment es produeix a la Península. Eva Pomares (text), Marc Coromina (fotografia)

Dossier central / Reportatges

De pobles i poblets

El Priorat és ple de poblets separats, els uns dels altres, per carreteres estretes de formes sinuoses. Per poder-los visitar tots, Toni Orensanz, guionista de El Terrat, ha pujat al camió del repartidor de refrescs de la zona. En el següent text en fa una crònica. Toni Orensanz (text), Marc Coromina (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Quan a Escaladei encara hi havia monjos

La Cartoixa d'Escaladei, un dels grans atractius de la comarca, està en ruïnes i de moment només se n'ha reproduït de les cel·les. El següent desplegable us permetrà d'imaginar-vos com era la Cartoixa i quina vida hi feien els monjos. Ferran Casas (text), Marc Coromina (fotografia)

Dossier central / Reportatges

El guerriller antiborbònic

Les muntanyes del Priorat, que avui són una atracció turística, han estat durant segles refugi de tota mena de fugitius. Entre ells, potser el més cèlebre fou el guerriller Pere Joan Barceló, conegut amb el sobrenom de Carrasclet. La seva història és com una novel·la d'aventures. Avui, un monument honora la seva memòria a Capçanes. Ferran Casas (text), Marc Coromina (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Montsant, el guaita de pedra del Priorat

És molt difícil per moure's pel Priorat sense tenir sempre a la vista la serra de Montsant. Aquest muntanya és una mena de presència ineludible, que ha condicionat històricament la vida de molts pobles i que encara avui és potser la icona més representativa de la comarca. Lluís Calvo hi ha viatjat. Lluís Calvo (text), Marc Coromina (fotografia)

Dossier central / Reportatges

L'essència de la terra

Els trets històrics i geogràfics permetrien dividir el Priorat en múltiples comarques. Tot i així, n'hi ha un que unifica tots els Priorats: la terra, un símbol que va estar en decadència durant un temps i que és la causa de l'esclosió d'activitats com la del vi. Joan Tort (text), Marc Coromina (fotografia)

Reportatges

Platillos i menuts

La cuina que s'acaba Enamoren o repel·leixen. Uns els contemplen com a objecte de desig gormand, d'altres els tenen per menja repulsiva. Quasi tothom en té un que li resulta insuportable. Són els menuts. Conformen un apartat de la cuina que sobreviu a les fosques. S'entaforen en la part més obscura dels animals que mengem, la dels òrgans que són a l'origen de tota mena de tabús, que duen càrregues ancestrals, que tenen lectures dobles, que s'arrosseguen per la ratlla tortuosa de l'obscenitat. Tan aviat a l'altar de l'alta cuina, com a la lleixa de sota els fogons, van caient, a poc a poc, dins el bagul dels oblits culinaris. Pep Palau (text), Marc Coromina (fotografia)

Reportatges

Port de Barcelona

Històries de vaixells al país de 'pab' Una de les primeres coses que fan els turistes en arribar a Barcelona és passejar Rambles avall fins al Port Vell. La gent de la ciutat s'hi acosta els diumenges al matí per fer l'aperitiu. Peró, a banda dels mariners, poques persones han traspassat les fronteres de PAB, el Port Autònom de Barcelona. Joan Carreras (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Guia pràctica

De compres per Girona

15 propostes per trobar botigues especials L'enveja és un d'aquells pecats amb antídot, que constitueixen el fil conductor de la pel·lícula 'Seven'. Però l'enveja sana, que ens mou a millorar-nos, és legítima. Nosaltres proposem als teòlegs de considerar-ne una altra, que tampoc no faria anar a l'infern: l'envejà lògica. Com la que desperta Girona. Anar-hi a comprar és només una excusa, bona com qualsevol altra, per tornar-hi. Xavier Sust (text), David Fernández (il·lustració)

Rutes

Altres

La Mare de Déu (Negra). Excursió mariana pel Berguedà i el Solsonès

A Catalunya tenim un bon grapat de Mares de Déu negres. La més coneguda és la patrona del país, Montserrat. Algunes altres han canviat el color després d'una bona restauració. Però aquestes imatges amb un punt de misteri i molt de llegenda resulten sempre interessants. El Berguedà i el Solsonès en concentren unes quantes en un espai relativament petit i hem anat a caçar-les. Sergi Ramis (text i fotografia)

Altres

Tarragona. Ciutat de romans i platges

El municipi de Tarragona no només acull una de les ciutats més importants de les comarques meridionals del país, amb el seu valuós i àmpliament lloat patrimoni històric i arquitectònic. És un espai urbà que ens permet fer escapades a la natura sense sortir del terme i trobar-nos amb arenals fantàstics, cales impensables i penya-segats d'aigües embravides, i un port on, després de les excursions, podem tornar a temps de tastar bons plats de peix i marisc. Sergi Ramis (text i fotografia)

Altres

Als estanys de Juclar amb raquetes de neu

Els estanys andorrans de Juclar són un objectiu molt assequible per a arribar-hi amb raquetes de neu. Però, tot i la possibilitat de cobrir l'itinerari en un matí, no hem de menystenir l'esforç, perquè hi ha més de dues hores d'ascens. Sandra Martín (text), Marc Pascual (fotografia)

Ruta amb bici

De Tordera a Alella amb BTT pel camí de la Serra

Laura de Castellet (text i fotografia)

Altres

Volta amb ase a la Vall del Bac

Laura de Castellet (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació