Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 18
Número 18 - Febrer 1999

Secrets del massís. El Montseny

En aquest número

Reportatges

El naixement del riu Llobregat

Ignasi Mora (text), Iñaki Relanzón (fotografia)

Reportatges

La calçotada, com cal

En aquestes dates, qui més qui menys té una calçotada a la seva agenda. Descobrir Catalunya ha volgut conèixer els autèntics secrets d'aquesta menja tan particular, i per això va demanar al gastrònom Pep Salsetes que organitzés, a casa seva, una calçotada amb tots els ets i els uts. Autèntica, real, sense concessions a la galeria i dedicada als nostres lectors. El que segueix n'és el resultat. Pep Palau (text), Marc Coromina (fotografia)

Reportatges

Salvats 'in extremis'

Animals reintroduïts De primer, els animals eren els amos del bosc. Més tard, van arribar els homes i van començar a guanyar terreny, caçant-los per a alimentar-se. De sobte, els homes es van adonar que els animals havien desaparegut. I, desesperats, van córrer a cercar-los. La cadena tròfica no falla mai. Oriol Alamany (text i fotografia)

Dossier central / Presentació

El Montseny

De tots i de ningú La societat catalana, diu Llorenç Gomis, ha fet del Montseny la seva muntanya de natura i civilització. Efectivament, el Montseny no seria el que és sense els arbres, però sense l'home tampoc. Llorenç Gomis (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Dossier central / Reportatges

El regne de l'aigua

Es troba a pocs quilòmetres de la costa mediterrània, però atenent a les seves fauna i flora el podríem situar en latituds més nòrdiques i fredes. El Montseny és com una illa de verdor, i principalment a causa de l'aigua. La seva omnipresència té també conseqüències econòmiques: el 50% de l'aigua mineral que es consumeix a l'estat espanyol prové del Montseny. Sergi Ramis ens ho explica. Sergi Ramis (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Quan marxen els visitants

El massís del Montseny és ple de masos, cadascun dels quals és testimoni d'una vida sencera. La gent que hi viu és molt diversa: uns es dediquen a pintar, d'altres tiren endavant una escola de natura, fan de pastors o utilitzen la seva llar com a refugi per als estressats. Però tots ells comparteixen l'amor a la terra on diuen que volen morir. Lara Toro (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Montseny, el 'Montem signum'

Joan Tort (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Dossier central / Reportatges

El poble del repòs

Entre els estiuejants selectes es podria fer una divisió en tres grans grups: els freqüentadors de l'Empordà, els partidaris de la Cerdanya, i, en tercer lloc, els fanàtics del Montseny. Fa molts anys que aquest massís és sinònim de calma, relax, contacte amb la natura. És a dir, de repòs. I de totes les poblacions del Montseny, segurament la que millor exemplifica aquesta dèria històrica és Viladrau. Xavier Moret ha estirat el fil de la tradició literària de la vila per ajudar-nos a visitar-la. Xavier Moret (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Dues excursions pel Parc Natural del Montseny

Els guardes del Parc Natural es han deixat participar del seu gran secret: els camins alternatius per no perdre's cap dels paratges espectaculars del massís del Montseny. Óscar Martí (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Reportatges

Hora de tornar a Perpinyà

Sud de França o nord de Catalunya, Perpinyà continua sent una ciutat plena d'adeptes que la visiten sovint. Artistes com Salvador Dalí i escriptors com Josep Pla ja hi feien estada o l'escollien com a punt de partida dels seus viatges. Encara queden molts racons per descobrir de Perpinyà. Alguns parlen d'èpoques d'esplendor pretèrit; d'altres, amaguen una gran riquesa de productes dels quals la ciutat encara en té l'exclusivitat. Xavier Febrés ens els presenta. És hora de tornar a Perpinyà. Xavier Febrés (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Reportatges

La 'vall fonda'

Situada entre dos grans rius i dues grans serres, el nord-oest de la Noguera, la Vall d'Àger ha sobreviscut silenciosa i aliena al pas del temps. Vidal Vidal (text), Ernest Costa (fotografia)

Guia pràctica

Els Encants

"Pero quina habitació! Sembla els Encants!". El símil en que es basa aquest retret, que tota mare ha fet alguna vegada als seus fills, no està ben trobat. Les habitacions dels menuts són, sovint, un batibull d'objectes recents que, quan es facin malbé, no hi haurà forma humana d'adobar-los. Els Encants barcelonins, en canvi, estan d'allò més ben ordenats (el caos només és aparent) i els productes que hi trobareu, per bé que n'hi ha de tota mena, solen ser antics, però encara aprofitables. Provenen d'èpoques en què el sistema no depenia tant com ara de l'obsolescència planificada. De quan els pobres no es podien permetre de comprar coses barates. Les precisaven cares. És a dir, bones. Que duressin tota la vida. Xavier Sust (text), David Fernández (il·lustració)

Rutes

Ruta a peu

Caminant per les dunes, de Sant Llorenç de les Arenes a Sidillà

Josep Nuet i Badia (text i fotografia)

Ruta amb bici

La serra de Collserola

Ruta pels boscos de Barcelona Sergi Ramis (text i fotografia)

Ruta amb raquetes

Entre la Bullosa i les fonts de la Tet. Retorn als orígens

Jaume Bonaventura i Albert Torres (text i fotografia)

Ruta amb nens

Per la paret de Catalunya. L'estret de Mont-rebei

M. Àngels Castillo i Jordi Bastart (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació