Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 156
Número 156 - Maig 2011

Terra de volcans

En aquest número

48 hores a Montserrat

Les mil cares del mític massís

De Collbató fins a Monistrol caminem, mengem, contemplem i sentim els valors naturals, culturals i espirituals que custodia l'espectacular muntanya. Josep Sucarrats (text), Nik Neves (il·lustració)

Reportatges

Xarxes vora el mar

De camí al port vell de Palamós, caminant per l'estenedor, el vent humit entremescla les olors de mar i peix: essència de Palamós. Seguim el rastre de la tradició marinera. Xavier Valls (text), Roger Rovira (fotografia)

Dossier central / Presentació

Terra de volcans

Una referència indiscutible Malgrat que de volcans també n'hi ha en altres comarques, els més coneguts es troben dins l'àmbit del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. El director del Parc lloa l'estima dels garrotxins per un patrimoni natural que han situat al capdamunt dels seus atractius turístics. Francesc Xavier Puig (text), Blauset (Cartografia)

Dossier central / Reportatges

Les laves més joves de la Península

Com, quan i on van entrar en erupció els volcans que han modelat el paisatge El material sorgit de les entranyes de la Terra ha configurat un paisatge peculiar amb cràters de formes diverses i valls planes. Un paisatge alterat també després de l'acció humana. Una acció que ha sabut aprofitar la fertilitat d'aquestes terres, que van viure la darrera erupció fa només 10.000 anys. Xavier Duran (text)

Dossier central / Reportatges

El relat de la terra

Cinc rutes pels escenaris volcànics de la Garrotxa i el Gironès El paisatge com el coneixem avui és molt diferent del de fa milers d'anys, quan en aquestes comarques van entrar en erupció els volcans i van transformar el territori. En cinc rutes a peu trepitjarem el present per entendre què va passar en el passat. Jordi Artola i Mike Lockwood (text)

Dossier central / Reportatges

El gust de l'aigua amb gas

Preguntes i respostes sobre el triomf de la cuina casolana Què és la cuina volcànica i per què és tan característica de la Garrotxa i les comarques veïnes? Com condiciona el terreny d'origen volcànic els productes del camp? El repàs a la gastronomia de la zona ens porta més d'una sorpresa. Salvador Garcia-Arbós (text)

Dossier central / Reportatges

Mostres d'identitat

Quan els cons i les colades marquen la pròpia perspectiva Els volcans han esdevingut, a més d'un lloc de passeig habitual, un signe d'identitat per als veïns d'aquestes comarques. Els qui treballen i viuen al seu redós consideren que són uns afortunats. Anna Diago (text)

Dossier central / Reportatges

La ciutat dels cràters

Vistes d'Olot des dels seus quatre volcans urbans Olot és una de les úniques ciutats del món on els seus habitants viuen, literalment, entre volcans. Aquesta particularitat hi ha conferit una terra fèrtil, una natura exuberant, uns aqüífers encantats i unes formacions geològiques capricioses. Claùdia Pujol (text)

Reportatges

Primavera al massís del Port

A l'avantsala de l'estiu, l'aigua bateja i fa lluir la natura. Ha fet esclatar la seva llum i colors i ha engegat la música de barrancs i rieres. Vicent Pellicer (text i fotografia)

Rutes

Passejades

Les preses sense presses

A tocar d'Olot, els carrers del nucli urbà de les Preses són planers i tranquils, i, òbviament, aquí també tenen el seu volcà, el del Racó, El visitarem i també ens arribarem al petit veïnat de Pocafarina. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Passejades

El Brugent i el carrilet

El nucli de les Planes d'Hostoles està marcat pel curs del Brugent i els bells gorgs que en alguns punts es formen. La població disposa d'elements patrimonials destacats, i per veurel's caminarem pels seus carrers i farem també un petit tram de la Ruta del Carrilet. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Passejades

A la Banya del Boc

Ascendim a un volcà de la comarca del Gironès, el de la Banya del Boc, a Llorà. Ens hi espera un cràter immens i verd. Abans, però, passarem per un parell d'ermites, pel pla de Sant Joan i per les grederes del volcà. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Ruta a peu

Almatret, el salvatge Oest de Catalunya

El secà envolta aquest poble del Segrià ubicat a la fi del món: d'es d'allà podrem pujar al mirador de la Pena, d'es d'on el gran meandre de l'Ebre sembla separar-nos de la resta del món conegut. Jaume Barrull (text i fotografia)

Ruta amb bici

Totes les cares del Pedraforca

La fotografia de la muntanya vista des de l'est dels dos pollegons s'ha convertit en una imatge emblemàtica del país. Però no és l'única cara del Pedraforca. Aquesta ruta amb bicicleta permet descobrir-les totes. Joan Portell (text i fotografia)

Ruta amb nens

Corbera d'Ebre i l' 'abecedari de la llibertat'

Ja han passat més de setanta anys de la batalla de l'Ebre, una de les més cruels de la Guerra Civil Espanyola. Corbera d'Ebre, a la comarca de la Terra Alta, va ser un dels pobles més destrossats. Avui, passejant entre les cases i els carrers en ruïnes, es poden contemplar les vint-i-vuit obres artístiques de l' 'Abecedari de la Llibertat'. Cecília Lorenzo (text), Charuca (il·lustració)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació