Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -38%
SUBSCRIU-T'HI AVUI MATEIX PER MENYS DE 4€ AL MES I EMPORTA'T DE REGAL EL FRONTAL DEL DESCOBRIR
Portada Descobrir 164
Número 164 - Gener 2012

Garraf romàntic

En aquest número

48 hores a Vilafranca del Penedès

Medieval i castellera

Vilafranca neix per voluntat reial i creix per l'empenta de la seva gent, que fa pinya i que mostra amb orgull el seu llegat modernista. Joan Raventós Rafecas (text), Nik Neves (il·lustració)

Reportatges

L'esperit viu de la transhumància

Els camins pirinencs que cada tardor veien passar pastors i ramats muntanya avall són travessats avui per viatgers amants de la natura. Resseguim a cavall les velles rutes ramaderes de la cara nord del Pirineu. Magda Mata (text), Paul Palau (fotografia)

Dossier central / Presentació

Garraf romàntic

Retrat d'una època en què tot va canviar En el segle XIX, la terra i la pesca donaven fruits a curt termini, mentre de la mar enllà arribaven grans fortunes amb què es van aixecar moltes de les cases nobles que avui donen a la comarca un caràcter singular. Ens ho explica l'escriptor i historiador Roland Sierra. Roland Sierra (text), Òscar Rodbag (fotografia), Blauset (cartografia)

Dossier central / Reportatges

El luxe sobri del Romanticisme

Entrem a les estances de les cases senyorials del segle XIX Els carrers de Vilanova i Sitges són museus del Romanticisme a l'aire lliure. En el segle XIX, les famílies adinerades van construir-se casals d'estils eclèctics però poc recarregats. Perquè en conegueu alguns, us portem de la mà als edificis nobles més emblemàtics d'aquest període anterior al Modernisme. Trinitat Gilbert (text), Òscar Rodbag (fotografia), Stéphane Carteron (il·lustració)

Dossier central / Reportatges

Les dues cares del progrés

Mentre els nobles es feien palaus, els treballadors subsistien del camp i la pesca Terratinents enriquits amb el comerç marítim i indians que retornaven amb les butxaques plenes vivien en cases senyorials que avui ens mostren el rostre amable i sumptuós de l'època romàntica, però les històries de sacrificis i explotació de la classe humil ens recorden que l'esplendor no era equitativa. Són la cara i la creu d'un mateix període. Antoni Sella (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central / Reportatges

La vida a Can Papiol

Escenes quotidianes a la casa noble més romàntica de Vilanova Francesc de Papiol i de Padró fou la figura social i política més important de Vilanova i la Geltrú durant el temps que li tocà viure. Gairebé dos-cents anys després de la seva mort, hem recuperat aquest noble ciutadà per retratar com era la vida a les estances de la seva majestuosa i àmplia residència del carrer Major, avui visitable: Can Papiol. Òscar Marín (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Camins de bast i d'espardenya

Recorrem la xarxa de comunicació terrestre del segle XIX Abans de l'arribada del tren al Garraf, els seus habitants només podien disposar dels camins per desplaçar-se: eren l'únic sistema organitzat de comunicació terrestre. Avui, quan hi passegem, no ens podem fer càrrec del formigueig constant de persones, animals i vehicles que hi havia en aquella època de puixança. Joan Raventós Hill (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Reportatges

Un itinerari sorprenent a través del circ català

El circ sempre s'ha definit pel seu caràcter ambulant, però malgrat això és possible traçar un itinerari per seguir-lo. No es tracta de seus estables per veure espectacles, sinó de centres de creació per a companyies que porten el circ amunt i avall, i que són plataformes de difusió de les arts que engloba. Senyores i senyors, grans i petits, passin i vegin, l'espectacle és a punt de començar! Begoña Garcia (text), Oriol Clavera (fotografia)

Rutes

Passejades pel Garraf

Entre la Geltrú i la vila nova

Amb regust i encant colonial i amb carrers tranquils i rambles amples, Vilanova i la Geltrú guarda elements que recorden que la ciutat fou dos municipis diferents. El trajecte per l'un i l'altre. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Passejades pel Garraf

Indians de Ribes

Al llarg del segle XIX, uns quatre-cents ribetans van marxar perseguint el somni americà. Alguns van tornar carregats de fortuna i els edificis d'aire romàntic es van estendre de cap a cap. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Passejades pel Garraf

Budistes i Jafre

Al romàntic Palau Novella, al cor del parc del Garraf, hi viu l'única comunitat budista tibetana del país. A tres quilòmetres hi ha Jafre, un poble abandonat. Entre l'un i l'altre, hi ha un camí de GR ideal per conèixer els trets del parc. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Ruta a peu

Hortes, deveses i natura urbana als aiguabarreigs de Girona

Hortes i conreus, una plantació immensa de plàtans, boscos de ribera, prats i canyissars. Així es la Girona que rega el Ter i que regala als caminants un paisatge de ribera urbà d'allò més sorprenent. Albert Ruhí (text i fotografia)

Ruta amb bici

Un passeig pel camí de Sant Jaume entre Llívia i Puigcerdà

A la Cerdanya podem gaudir de la plana i de la muntanya, una combinació difícil de trobar però que en aquesta comarca es converteix en necessària. Ho comprovem mentre sortim de Llívia pedalant. Marc de las Heras (text i fotografia)

Ruta amb nens

Anem a buscar gossos salvatges llegendaris a Pratdip

De les llegendes que s'expliquen al Baix Camp, la més coneguda és la que dóna vida als dips, uns animals que, segons la tradició, sortien de nit per espantar la gent i atacar el bestiar. Cecília Lorenzo (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació