Dossier central
Ruta de salvació
La intensa relació entre la gent de banda i banda del Pirineu al segle XIII va fer que els fugitius càtars fessin ruta de nord a sud: el Camí dels Bons Homes, un trajecte vital, però que va deixar empremta. Antoni Dalmau (text)
Dossier central
Fugir de casa
La caiguda de Montsegur marca l'inici de la persecució més dura contra els càtars. La majoria surten d'Occitània cap al sud, cercant protecció en unes terres que els eren ben familiars. Joan Raventós (text), Rafael López-Monné (fotografia)
Dossier central
Per camins amagats
Les rutes que van portar els càtars cap a la Baixa Cerdanya eren camins de transhumància, que després també farien servir molts fugitius de la Guerra Civil, contrabandistes i maquis. César Barba (text), Rafael López-Monné (fotografia)
Dossier central
Un racó de refugi
En sentit invers a la fugida càtara, la ruta "oficial" del Camí dels Bons Homes arrenca des del Santuari de Queralt cap al nord. Aquesta tram s'enfila cap a l'Alt Berguedà i passa a la Cerdanya pel Coll del Pendís. Arianne Faber (text), Rafael López-Monné (fotografia)
Dossier central
Com semblar un Bon Home
Amb aquests consells per abillar-nos com autèntics càtars, podrem acabar pentinats, vestits i calçats com ells i alhora haurem fet bona part del camí que ens acostarà a conèixer-los millor. Xavier Sust (text i fotografia), Rafael López-Monné (fotografia)
Reportatges
Nits de foc a Tarragona
Quan el cel s'omple de colors Qualsevol festa major que es preciï, sobretot a l'estiu, ha de tenir castell de focs. En alguns municipis, però, n'han fet un autèntic espectacle que convoca milers de persones per veure les formes i els colors que els pirotècnics han creat. A Tarragona, cita ineludible, el festival serà aquest any del 4 al 9 de juliol. Miguel Gómez-Serrano (text), Rafael López-Monné (fotografia)
Reportatges
Coll de Nargó, beure del riu de la història
Som a mitjan d'agost. Decidim començar la nostra visita al Coll de Nargó fent una passejada pels carrers d'aquest poble on la vida passa amb placidesa, tan tranquil·la i silenciosa com avui discorre el Segre. El curiós campanar de Sant Climent ens acompanya, ben visible, al llarg del nostre recorregut pels costeruts carrers de la vila. Lurdes Rego (text), Oriol Clavera (fotografia)
Reportatges
Montserrat, un català a les portes del cel
Antoni de Montserrat va arribar fins a l'Himàlaia durant el segle XVI, i es va convertir en el primer europeu que va cartografiar-lo. Va fer-ho gràcies a les notes d'un viatge amb el Gran Mogol que el dugués des de la plana del Ganges a l'Afganistan. Susanna Díez (text)
Altres
La costa Vermella de Josep Pla
Resseguir la ruta que van traçar els contrabandistes protagonistes de la novel·la de Pla 'Contraban' ens durà de Cadaqués al Rosselló, una comarca nord-catalana on ens retrobarem amb la nostra història. Trinitat Gilbert (text), Rosina Ramírez (fotografia), Pere Pascual (fotografia)
Altres
Un tast de mar ben a fons
A sota de l'aigua només ens caldrà respirar com quan som a l'aire lliure, atendre unes breus instruccions del monitor i obrir de bat a bat els ulls. Ben atents a un nou món per descobrir. Raimon Portell (text), Jordi Chías (fotografia)
Amb bici
Boscúries al cor del Montseny: d'Arbúcies a Santa Fe en bicicleta de muntanya
En un emplaçament privilegiat, al cor del Montseny, la vall d'Arbúcies gaudeix d'una diversitat botànica i faunística excepcional que permet al visitant ser testimoni en pocs quilòmetres de paisatges típicament mediterranis i d'altres de subalpins. Cecília Lorenzo (text), Jordi Folch (fotografia)
Altres
El vern al Montnegre: les obagues de la vall d'Olzinelles
Aquesta ruta transcorre en gran part per dins del Parc Natural del Montnegre i el Corredor, pels vessants obacs que presenten la frondositat i la frescor de les muntanyes pirinenques. El secret és que són força humits, amb rierols que flueixen cap a la Tordera. Josep Nuet i Badia (text i fotografia)
Amb nens
Superruta de Garbí: natura, belles arts, coves i castells templers
Amb l'estiu ens arriba el garbí, vent calent del sud-oest que porta sabor d'arròs del delta de l'Ebre i aigua fresca de les coves de la Vall d'Uixó. Si hi afegim un pessic del Museu de Belles Arts de Castelló, cuinem una Superruta amb un autèntic gust mediterrani. Joan Portell (text i fotografia)