Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 43
Número 43 - Maig 2001

Lluçanès. Entre la tradició i l'avantguarda

En aquest número

Reportatges

Flors insòlites al Pirineu

Com tots els grans massissos muntanyosos del món, el Pirineu té una personalitat i una història biològica que es manifesta en el conjunt d'espècies que aplega, és a dir, en la seva biodiversitat. Josep Nuet i Badia (text), Juan Carlos Muñoz (fotografia)

Reportatges

El Finisterre menorquí

Entre Ciutadella i la punta Nati En l'indret més allunyat de l'illa, unes construccions mil·lenàries, les barraques i els ponts, representen l'única possibilitat d'extreure rendiment d'unes finques ermes. És aquí on entenem la lluita dels constructors de parets de pedra seca (els paredadors) i els pagesos contra un medi hostil. Josep Pons (text), Ernest Costa (fotografia)

Dossier central / Presentació

Lluçanès

Un territori comarca Es pot fer una llista dels factors que asseguren que l'altiplà lluçanenc té aquest caràcter geogràfic. Un, per exemple: els estudis comarcals ho proposen des del 1715. De tots, però, n'hi ha un que és indiscutible: la gent que hi viu ho demana des de fa molt de temps. Aleix Cardona (text), Carmen Vila (fotografia)

Dossier central / Reportatges

L'agitació cultural

Segons l'autor, si finalment el Lluçanès esdevé comarca legal, ho serà d'alguna manera pel treball del Solc, el cicle de música i tradició, que ha sabut expressar i promoure, des del 1993, la realitat cultural. A més, ha aconseguit la vertebració del territori. Amb el novè cicle a punt d'iniciar-se, ja se n'albiren els guanys. Josep Vicent Frechina (text), Carmen Vila (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Mestres del ferro

La sobrietat és una de les característiques del paisatge, els pobles i les cases pairals del Lluçanès. La bellesa es troba en allò més senzill, que sovint vol dir allò més pràctic. Picapedrers, terrisaires, cistellers, teulers i ferrers hi ha deixat la seva petja. Ramon Erra (text), Carmen Vila (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Els termenals

Unes fites, anomenades 'termes', que a sota guarden restes de terrissa o de vidre, delimiten les masies que hi ha escampades al Lluçanès. Conegudes com a 'termenals' algunes encara estan habitades per masovers; d'altres s'han convertit a l'agroturisme. Enric Xicoy i Comas (text), Carmen Vila (fotografia)

Dossier central / Reportatges

El pòrtic de l'altiplà

Grau, segons el diccionari, és un "pas a través d'una costa abrupta". Arribar a Sant Bartomeu des de Vic és descobrir aquesta definició escrita sobre el territori. I un cop allà, la sorpresa: trobar-se en un nucli industrial que hauríem pensat que era la quintaessència del món pagès català. Joan Tort (text), Carmen Vila (fotografia)

Dossier central / Reportatges

La transhumància

Pels camins ramaders Els ramats feien cap al Lluçanès al maig i per Sant Joan ja havien arribat a la muntanya. Avui encara hi ha ramaders que es traslladen a peu amb el bestiar a la serra. Ara bé, si fa mal temps, els animals fan el camí dalt d'uns camions, que els porten a la destinació. Anna Gorchs (text), Carmen Vila (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Un espai definit

En l'any 1988 es van proposar com a "oficials" un total de 41 comarques. El Lluçanès no s'hi va considerar. Ara bé, el 1933 un mapa publicat per la Ponència de la Divisió Territorial havia recollit la consciència de comarça del lluçanencs. Joan Tort (text), Carmen Vila (fotografia)

Reportatges

Santa Pau, de la Vila Vella als volcans

A la Garrotxa, una vila de 1.500 habitants és coneguda per quatre atractius: els fesols, la fageda d'en Jordà, els volcans i els globus. Ara bé, Santa Pau no s'acaba aquí. Un nucli antic ben conservat i un teixit associatiu cohesionat també ens proposen visitar-la. Trinitat Ruiz (text), Rosina Ramírez i Pere Pascual (fotografia)

Reportatges

Melmelades artesanes

Arribem a la gran època de la fruita. Maduixots, cireres, albercocs obren el capítol més generós del bon temps. N'hi ha a dojo i són les del pic més dolç. I són també les més fràgils; acabades de collir, s'han de menjar. O podem aplicar-los l'alquímia transformadora, el saber del rebost, l'art del ben guardar. Pep Palau (text), Montse Garcia (fotografia)

Guia pràctica

Motius per... anar a Igualada

Ens semblava injustificable que la capital de l'Anoia fos tan poc coneguda. Ara, això canviarà; de raons no en manquen. La 'Tria' d'aquest mes en recull algunes. Xavier Sust (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Rutes

Altres

Els estanys del Rosselló. De Canet a Leucata

Si us parlen d'una ruta que combina grans estanys al costat del mar i una plana envoltada de muntanya, no ho dubteu: això només és possible al Roselló. A més, en aquesta comarca nord-catalana els visitants que contemplen els estanys tenen la sensació de ser davant de mars que mai no s'acaben en l'horitzó. Josep Nuet i Badia (text i fotografia)

Altres

La Conca de Meià. Quatre excursions per la Noguera

A peu del Montsec de Rúbies, encimbellat pels contraforts d'un turó, s'alça Vilanova de Meià. Aquesta vila és la capital de la Conca de Meià, una subcomarca de la Noguera a mig aire de la plana i del Pirineu: entre el verd i el groc dels conreus i el gris de les parets calcàries. Joan Portell (text i fotografia)

Ruta a peu

Cambradase, un balcó sobre la Cerdanya

Josep Nuet i Badia (text i fotografia)

Altres

A través de Bellmunt. Del Vidranès a la Plana de Vic

Miquel Jaumot (text i fotografia)

Altres

Agulles de Coll de Nargó. Escalada a l'Alt Urgell

Joan Portell (text i fotografia)

Ruta a peu

Per les valls del Pirineu. Amb bici de Borén a Montgarri

Albert Riera (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació