
Dossier central
Religió pura
Explosió de foc i catarsi per excel·lència, la Patum es viu com un acte de fe i una devoció per la passió i la bogeria que no necessita dogmes ni representants. Així ens ho descriu l'escriptor Jordi Cussà. Jordi Cussà (text), Òscar Rodbag (fotografia), Foto Luigi Berga (fotografia)
Dossier central
El barri vell s'anima
Seguint la ruta del passacarrers, ens endinsem al cor de Berga Els Gegants Vells, les maces i les guites seran els nostres guies particulars pels carrers costeruts i empedrats del barri vell de la ciutat. Mentre fan els seus salts, ens mostren un patrimoni ric en històries. Xavier Rosiñol (text), Òscar Rodbag (fotografia), Foto Luigi Berga (fotografia)
Dossier central
El miracle de la Patum
Dissecació de la festa amb més passió i bogeria del país Entre el foc i la música, es produeix una catarsi col·lectiva que s'ha de veure i viure. Us donem tots els detalls d'un dels espectacles més corprenedors perquè no us en perdeu res. Albert Rumbo (text), Òscar Rodbag (fotografia), Foto Luigi Berga (fotografia)
Dossier central
Prepirineu de vellut
Els rasos de Peguera, la muntanya de Berga A més de ser la muntanya predilecta dels berguedans, els rasos de Peguera tenen una vinculació amb la Patum: tradicionalment s'hi ha collit la vidalba, l'herba verda que cobreix el cos dels plens i els protegeix del foc durant els salts. Joan Raventós (text), Òscar Rodbag (fotografia), Foto Luigi Berga (fotografia)
Dossier central
Contra tot pronòstic
Sant Quirze de Pedret, un edifici imprescindible Cal passar un pont medieval per arribar-hi. Això ens facilita el viatge en el temps que som a punt de fer: Sant Quirze de Pedret és una joia excepcional del preromànic català i la seva restauració ho evidencia. Joan-Albert Adell (text), Òscar Rodbag (fotografia), Foto Luigi Berga (fotografia)
Dossier central
Criatures eternes
Com es curen i es conserven les figures de les comparses, la majoria centenàries Visitem el taller on Violant Bonet guareix les ferides i les cremades del bestiari, els gegants i els nans de la Patum. Aquestes criatures fabuloses no es rendeixen mai. Francesc Ribera (text), Òscar Rodbag (fotografia), Foto Luigi Berga (fotografia)
Dossier central
A tota màquina
Passegem pel patrimoni industrial de Berga i la conca del Llobregat Els molins i les colònies tèxtils donen fe d'un esplendor industrial que, tot i que només va durar un segle, avui dóna nous beneficis: la mirada curiosa dels viatgers. Susana València (text), Òscar Rodbag (fotografia)
Dossier central
Amb bona companyia
Berga celebra altres patums, tan sentida com la més sonada Per als berguedans, parlar de festa és fer-ho també d'altres tres patums. Els nens en tenen una de pròpia, convertida en planter de patumaries. Al programa s'hi afegeixen les del barri de la Pietat i de la Llar Santa Maria de Queralt. Dolors Clotet (text), Òscar Rodbag (fotografia), Foto Luigi Berga (fotografia)
Dossier central
Encant vora l'aigua
Passejada de patrimoni En el trànsit del Pirineu cap a la plana, el riu Llobregat llisca per les valls del Berguedà i esdevé protagonista privilegiat de la raconada natural que decora l'entorn de l'església preromànica de Sant Quirze de Pedret Oriol Gracià (text)
Dossier central
La capçalera de Berga
Passejada de natura La serra de Queralt és un massís esquerp i ufanós que tanca la plana i s'eleva majestuós al damunt la ciutat. Oriol Gracià (text)
Dossier central
De camí als Rasos
Passejada per fer gana Rere els cingles de Queralt i als peus del serrat de la Figuerassa, despunta el campanar d'Espinalbet on va viure, en època medieval, un dels trobadors de més anomenada del país: Guillem de Berguedà. Oriol Gracià (text)
48 hores a Figueres
Tramuntana, surrealisme i molt Dalí
Als cafès de la Rambla, s'han cuit grans somnis republicans. Josep Pla lloava la seva cuina i Salvador Dalí obrí la ciutat al món. O millor, portà el món a la ciutat. Avui us hi duem nosaltres. Cristina Masanés (text)
Reportatges
Gaudí de prop
Les formes i els detalls converteixen les cinc obres més emblemàtiques de Gaudí a Barcelona en mostres d'art total. Tate Cabré (text), Ramon Manent (fotografia)
Reportatges
Cigonyes a Ponent
Abans migraven a l'Àfrica per cercar hiverns temperats, però ara les cigonyes formen part tot l'any dels paisatges de Lleida. Anna Sàez (text), Jordi Bas (fotografia)
Reportatges
Tabarca, l'illa dels sants
A la costa d'Alacant, una roca sotmesa a l'embats dels vents fou poblada per genovesos fa dos-cents quaranta anys, erma i minúscula, ha conservat l'empremta italiana i un aire d'altres temps. Joan Marí (text), Rafa Pérez (fotografia)
A peu
Un tomb pel Maresme rural
Joan Coromines, gràcies al qual sabem d'on vénen els noms de les coses i els indrets, coneixia molt bé Hortsavinyà. La família tenia una casa a Pineda de Mar, però sovint feia escapades terra endins cap a aquest llogarret. Aquí sabrem per què els va captivar. Clara Arnedo (text), Ferran Aguilar (fotografia)
Amb bici
Al voltant del pantà de Sant Antoni
Avui pedalarem arran de les aigües de l'embassament de Sant Antoni, a tocar de la Pobla de Segur, tot guadint dels indrets del Pallars Jussà, emmarcats entre els cingles de Pessonada, la muntanya de Sant Corneli i la serra de Carreu. Marta Montmany (text i fotografia)
Amb nens
La primavera al Matagalls
L'ascensió d'avui és fonamental per a tot excursionista. I és ideal per fer descobrir als petits el plaer d'una pujada suau, emmarcada per una natura exuberant que aquest mes és en plena eclosió. Joan Raventós (text i fotografia)