
Dossier central
Epifanies
Des del mirador de la Torreta, a Sant Carles de la Ràpita, l'editor i escriptor Emili Rosales, autor de 'La ciutat invisible', es deixa abraçar pel paisatge del Delta i pels seus records d'infantesa. Emili Rosales (text)
Dossier central
Història d'una conquesta
La lluita dels primers colons per domesticar el delta Encoratjats per terratinents sense por als reptes, els colons van convertir un terreny pantanós i insalubre en fructívers camps d'arròs. Els hereus d'aquelles primeres nissagues ens recorden avui, des de les cases que tan bé han sabut conservar, un episodi èpic de la nostra història. Santi Valldepérez (text), Mariano Cebolla (fotografia)
Dossier central
El camí natural de l'Ebre
Cinc descobertes que no us podeu perdre fent via cap al mar La llotja de Tortosa, la torre de Campredó, el vapor 'Anita', el carrilet de la Cava i les platges desertes del Garxal són parades obligatòries del tram del GR-99 que uneix Tortosa amb la desembocadura. Aquí, la història i el senderisme van de la mà. Sílvia Berbís (text), Mariano Cebolla (fotografia)
Dossier central
Ocells a la vistaq
La zona humida més important del país és un santuari per als ornitòlegs Amb uns binocles i una bicicleta, el delta de l'Ebre es deixa gaudir a fons. No és, doncs, estrany que s'hagi convertit en una referència mundial per als observadors d'aus en llibertat. Albert Ruhí (text)
Dossier central
Barraques molt vives
Els habitatges tradicionals sobreviuen als canvis socials Per què canviar una tècnica constructiva que ha funcionat durant mil·lenis? Salvador, el propietari de les barraques que hem triat com a exemple, ens deixa entrar-hi i ens explica els secrets d'una construcció mítica. I també com s'ho ha fet per millorar-la, que no era fàcil. Vicent Pellicer (text), Mariano Cebolla (fotografia)
Dossier central
Sensacions de colors
L'aspecte del delta de l'Ebre es metamorfosa al ritme de l'arròs Al Delta, cada estació té el seu color. El territori es disfressa per a cada ocasió, amb vestits daurats, blaus o verds. Descobriu quina és la tonalitat de la primavera, l'estiu, la tardor i l'hivern allà on el cultiu de l'arròs marca el paisatge. Mariano Cebolla (text i fotografia)
Dossier central
Passos de barca
L'últim sospir dels transbordadors Per salvar el riu entre pobles, allà on no hi ha ponts calen passos de barca. Ara, la construcció d'un pont que enllace Deltebre i Sant Jaume d'Enveja es viu com una nova oportunitat de progrés, però també com un pas cap a l'extinció d'aquest sistema tradicional de comunicació fluvial. Oriol Gracià (text), Mariano Cebolla (fotografia)
Dossier central
Un plat d'identitat
Productes i receptes marcats per un territori amb caràcter Una mica de supervivència en un entorn feréstec. Un pessic de mar i un altre de terra. Dues cullerades de caça i tres tasses d'arròs. Un got d'aigua dolça i un altre de salada. Vet aquí els ingredients principals d'una gastronomia on s'assaboreix, sobretot, una manera de viure. Jordi Calvet (text), Mariano Cebolla (fotografia)
Dossier central
Abraçar l'illa de Buda
Passejada per fer gana La gola de Migjorn és una antiga desembocadura de l'Ebre; un barranc de sorra, però, impedeix l'arribada a la mar d'aquest canal que voreja el sud de l'illa de Buda i tanca un dels indrets més verges del Delta. Oriol Gracià (text)
Dossier central
La badia sota els peus
Passejada de natura La roca Foradada és un dels punts més carismàtics de la serra de Montsià. Situada a 700 metres sobre el nivell del mar, a l'extrem d'una massa rocosa, els seus vessants cauen bruscament damunt la badia dels Alfacs. Oriol Gracià (text)
Dossier central
La bassa de les canyes
Passejada de Patrimoni L'Encanyissada és la llacuna més gran del delta de l'Ebre i un dels punts concorreguts pels observadors d'ocells. Oriol Gracià (text)
48 hores a Manresa
Esplendor modernista i gòtica
Manresa combina una excel·lent situació geogràfica -al cor de Catalunya- amb un bon ventall arquitectònic, gastronòmic i lúdic. Aquesta és la nostra proposta per descobrir-la en un cap de setmana. Joan Esculies (text)
Reportatges
Tresors amagats
Lluny de la velocitat d'Internet i de les biblioteques farcides d'estudiants, al país hi ha arxius que ha conservat l'encant i la calma d'antany. Són indrets per a bibliòfils, sovint poc coneguts, que a més conserven alguns documents cabdals de la nostra història escrita. Arnau Cònsul (text), Ramon Manent (fotografia)
Reportatges
Vall de Lord, paisatges plàcids al Solsonès desconegut
Oculta entre les serres del nord del Solsonès, la vall de Lord té el do de l'aigua. El riu Cardener, el pantà de la Llosa del Cavall i diverses fonts medicinals reguen un paisatge sembrat de masies i joies romàniques. Salvador Giné (text), Mireia Bordonada (fotografia)
Reportatges
Coques de Sant Joan
Sigui de pinyons, cabell d'àngel, crema o fruita confitada, avui és impossible imaginar-se una revetlla sense la coca de Sant Joan. La d'aquest article és, sens dubte, una història molt dolça. Pep Palau (text), Jordi Play (fotografia)
A peu
A la recerca del castell de Talteüll
Cingleres i pedregars calcaris, tramuntanades, garrigues, restes de construccions defensives medievals, com la torre del Far, i una panoràmic molt bona sobre les vinyes del Rosselló, els Pirineus i les Corberes pauten la caminada que proposem. Ernest Costa (text i fotografia)
Amb bici
La ruta del ferro i el carbó del Ripollès
Acompanys per les aigües del Ter i la serra Cavallera, el recorregut d'un antic ferrocarril que unia Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Toralles ens retorna el record de l'antiga tradició minera que hi havia en aquesta comarca. Marta Montmany (text i fotografia)
Amb nens
Seguim el canal d'Urgell amb bicicleta
El canal d'Urgell va dur aigua a una zona que n'anava ben escassa. Ara, ens hi duu a nosaltres, a punt d'emprendre una travessia oberta als quatre vents. Joan Raventós (text i fotografia)