Anuncia't al Descobrir
Urgell medieval
Número 242 - Abril 2018

Urgell medieval. Un viatge als orígens en 4 escenaris monumentals

En aquest número

48 hores

Vilafranca de Conflent

La vila fortificada Al cor del Conflent, Vilafranca satisfarà tothom. Els amants de la geologia descobriran les seves impressionants coves dissenyades per l’aigua i el temps, on fa fresca a l’estiu i caloreta a l’hivern. I els apassionats de la història medieval podran traslladar-se fins a aquesta època. Text: Laura Bertran | Il·lustració: Nik Neves

Reportatge

Cap de Sant Antoni

El cap que atrau les balenes L'entorn marí del cap de Sant Antoni, als peus del Montgó, reuneix una enorme biodiversitat. Per alguna raó encara desconeguda, els rorquals comuns, el segon animal més gran del planeta, se senten atrets per aquest espai protegit, com nosaltres. Text: Joaquim M. Pujals | Fotografia: Roger Rovira

Dossier central / Urgell medieval

De la prosperitat a la tragèdia

Revivim el terrible assalt al Call de Tàrrega a mitjan segle XIV A través de la figura de Sereta Natan, que va viure a Tàrrega al segle XIV, ens endinsem en les cases, els carrers i la vida del call, i rememorem l’assalt de l’any 1348 que s’hi va patir i en què van perdre la vida gairebé tres-cents jueus. Text: Maria Garganté | Fotografia: Oriol Clavera

Dossier central / Urgell medieval

A l'interior de la fortalesa

La vida a les viles i les fortificacions medievals de la comarca Des del castell de Ciutadilla, la nissaga dels Guimerà lidera la prosperitat de la vall del Corb des que aquest territori es va guanyar als sarraïns. Ens ho explica la senyora de la fortalesa, un personatge fictici que ens ajuda a recrear la vida a les fortificacions urgellenques de l’edat mitjana. Text: Arnau Cònsul | Fotografia: Oriol Clavera

Dossier central / Urgell medieval

El poder de mi senyora

Recreem l'arribada de Constança de Cabrera al monestir de Vallbona Va néixer com una comunitat eremita al segle XII i aviat es va convertir en un important centre monàstic. La noble Constança de Cabrera esdevé abadessa de Vallbona de les Monges just quan s’hi han dut a terme importants reformes que converteixen aquest monestir en la joia arquitectònica que ha arribat fins avui. Text: Anna Sàez | Fotografia: Oriol Clavera

Dossier central / Urgell medieval

Entre aixades i gallines

Un retrat de les feines del camp i la vida pagesa des de Maldà A través del testimoni ficcionat del Joan de cal Ribalta, ens fem una idea de com vivien els pagesos a l’edat mitjana a l’Urgell, i veiem de manera cristal·lina com el pas de les estacions va marcant el ritme de les feines al camp i a l’estable. Text Jaume Barrull | Fotografia: Oriol Clavera

Reportatge

El palau Güell secret

Llums i ombres de l’obra de Gaudí A la màgia de visitar una obra de Gaudí amb una llum especial al vespre, s’hi afegeix l’oportunitat d’accedir a alguns espais habitualment tancats al públic. Sense desvelar tots els secrets (hi heu d’anar per descobrir-los), en aquest reportatge us n’apuntem uns quants. Text: Montse Armengol | Fotografia: Ramon Manent

Rutes

A peu

Cap al santuari de Montgrony des de Gombrèn

Acompanyats per un munt de mites i llegendes, fem volar la imaginació; a ritme de tresc mentre pugem fins al santuari ripollès de Montgrony i descobrim una serra ignota. Text i fotografia: Bego Masdefiol

Amb bici

Pedalant pel Pla d’Urgell: de tot menys monotonia

Potser és pla, però no és avorrit. Aquesta ruta s’endinsa per terrenys agrícoles infinits i és tota una sorpresa. Les basses on nien bonics ocells ens acompanyen durant bona part del recorregut. Text i fotografia: Jordi Avellaneda

Amb nens

Del far de Favàritx a cala Tortuga, un paradís de Menorca

Menorca és plena de sorprenents racons naturals per visitar en família. Dins del Parc Natural de s’Albufera des Grau, aquesta excursió; ens porta a una cala salvatge, d’aigues poc profundes, turqueses i transparents. Per arribar-hi passem per un far i per dues llacunes. Text i fotografia: Cecília Lorenzo

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix el 50% de descompte:
    12 exemplars de la revista Descobrir + 2 especials Experiències
    per només 35€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació