Anuncia't al Descobrir
Portada 215 revista
Número 215 - Gener 2016

Barcelona medieval. Passejades històriques pels racons més evocadors de la ciutat

En aquest número

GASTRONOMIA

Cuina d'hivern

L'essència del territori en quatre receptes tradicionals Josep Sucarrats (text) i Òscar Rodbag (fotografia)

DOSSIER CENTRAL

Una ombra molt llarga

El concepte d''àrea metropolitana' no és un invent contemporani. Amb l'historiador Jaume Sobrequés descobrim que els dominis i els drets de Barcelona s'estenien molt més enllà de les seves muralles. Jaume Sobrequés (text) i Blauset (cartografia)

DOSSIER CENTRAL

La bellesa interior de les cases nobles

Martí de Montcada ens passeja pels habitatges del carrer que duu el seu nom Ja ho diuen, ja, que la bellesa de les persones es troba en el seu interior. Doncs aquest precepte també el podem aplicar a les cases nobles de Barcelona, que en època medieval es concentraven al carrer Ample, la Portaferrissa, la plaça de Santa Anna i el carrer de Montcada. Ens hi guia el comerciant Martí de Montcada, aliè al llinatge de magnats, però que va donar nom al vial. Antoni Sella (text)

DOSSIER CENTRAL

De fora muralles estant

Descobrim l'entorn rural de la ciutat amb el pagès Joan de Canyamars Joan de Canyamars, que ha passat a la història per haver intentat assassinar Ferran el Catòlic davant del Palau Reial de Barcelona, ens porta a fer un tomb per la ruralia de la ciutat, i ens descriu el bé de déu de conreus, rieres, masies i aigua que dibuixaven un entorn fèrtil enllà de les muralles. Arnau Cònsol (text)

DOSSIER CENTRAL

Un tomb pel call

El rabí salomó ben adret ens passeja pels carrerons on vivien els jueus Va ser un rabí respectat i escoltat. I va néixer i viure a la Barcelona del segle xiii. Avui, l’esperit de Salomó ben Adret ens guia pels carrers intricats del call, i ens indica els indrets on hi havia les botigues, les sinagogues, els banys... Tot això mentre ens recorda les vicissituds
i la història de la comunitat. Sònia Casas (text)

DOSSIER CENTRAL

La ciutat pencaire

L'especier Guillem Metge ens condueix pels carrers amb noms d'oficis Som a l’any del Senyor 1356. El meu nom és Guillem Metge i us acompanyaré per la Barcelona dels oficis del segle xiv. Jo sóc especier, o apotecari, que és el mateix. Però a Barcelona hi ha de tot i força. Vegeu, vegeu, quina mà d’oficis... Xavier Valls (text)

REPORTATGE

Els hospitals de fauna salvatge

Els animals salvatges també tenen els seus hospitals. Els 'centres de recuperació' ajuden exemplars ferits o malalts a tornar a la natura en les millors condicions possibles. Coneguem aquests equipaments de la mà d'un protagonista alat. Xavier Basora (text) i MDolors G-Luumkab (fotografia)

Rutes

Amb bici

De Bonastre a Masllorenç: Penedès en estat pur

Hem gaudit en directe de la sensació d’entrar en un quadre ben compost per un expert paisatgista: camps i petits pobles aquí i allà, gent anant i tornant dels conreus de vinyes i oliveres i llargs campanars punxant el cel i cases ordenades al seu voltant. Jordi Avellaneda (text i fotografia)

Amb nens

Amb raquetes de neu per la Cerdanya

Boscos d’avets emblanquinats, estanys gelats, prats d’alta muntanya i cims coberts de neu verge. Són els escenaris d’aquesta passejada a l’estació d’esquí nòrdic d’Aransa fins al mirador del pla de Llet. Cecília Lorenzo (text i fotografia) i Charuca (il·lustració)

A peu

La roca Alta, on la història es fon amb el paisatge

Ubicada al Montsec de Rúbies, aquesta muntanya és una suma d’elements engrescadors: grans parets que s’esbalcen vers camps de conreu perfectament dibuixats, empremtes d’un passat recent, balcons des d’on s’albira gran part del Pirineu i la sensació que, aquí, el temps s’atura. Bego Masdefiol

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix el 50% de descompte:
    12 exemplars de la revista Descobrir + 2 especials Experiències
    per només 35€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació