Anuncia't al Descobrir
Portada DESCOBRIR 234
Número 234 - Agost 2017

Pirineu de Verdaguer. Resseguim els passos del poeta

En aquest número

48 HORES

Una vall amb caràcter

Entre Sant Gregori i Sant Aniol de Finestres s’estén un territori sorprenent i feréstec, volcànic i imprescindible. La carretera que travessa la vall de Llémena s’enfila cap amunt a partir de Sant Gregori, a només 5 minuts amb cotxe de la ciutat de Girona, i s’endinsa per un territori agrest i salvatge, amb conreus i boscos tan espessos que no hi entra la llum del sol. Els municipis de Sant Gregori, Canet d’Adri, Sant Martí de Llémena i Sant Aniol de Finestres atresoren un dels racons naturals més desconeguts i més ben conservats del Principat. Text: Elena Cuesta | Il·lustració: Nik Neves

REPORTATGE

La Séquia de Manresa

26 quilòmetres d'història i natura Unes 600 hectàrees de regadiu i 115.000 habitants de Manresa i rodalia obren l’aixeta gràcies a una séquia del segle XIV. I ni pensaments de substituir-la per una instal·lació hidràulica moderna. La séquia medieval és un patrimoni únic. Hem seguit els seus 26 quilòmetres pel camí paral·lel que la recorre. Text: Griselda Guiteras | Fotografia: Jordi Play

DOSSIER CENTRAL / PIRINEU DE VERDAGUER

Un viatge fascinant

Excursió al pic de Salòria per la vall de Castellbò El mes de juliol de 1882, procedent de la Cerdanya, Verdaguer va fer cap a l’Alt Urgell amb la intenció de pujar al pic de Salòria. El seu itinerari ens porta a la vall de Castellbò i les avetoses extraordinàries de Sant Joan de l’Erm. Paisatge i història es fusionen en aquesta aventura pirinenca. Text: Albert Villaró | Fotografia: Sergi Boixader

DOSSIER CENTRAL / PIRINEU DE VERDAGUER

Tres cims i un relat

Visitem la vall de Boí a través dels ulls del poeta De camí cap al cim de la Pala Alta de les Capceres de Caldes, evoquem els paisatges, el romànic, la flora i la fauna que devia trobar-se mossèn Cinto a la vall de Boí, una excursió que ell va completar amb l’ascensió a la Pala Alta de Sarradé i el tuc des Monges. Han passat més de cent trenta anys, i no han canviat gaires coses. O potser sí... Text: Núria Garcia Quera | Fotografia: Jordi Bas

DOSSIER CENTRAL / PIRINEU DE VERDAGUER

Maleïda: 3.404 m

L'ascensió de mossèn Cinto a l'Aneto, el pic més alt de la serralada A les acaballes del segle XIX, mulaters, pastors, caçadors i contrabandistes es miraven l’Aneto amb desconfiança. No se’ls acudiria pujar al seu cim ni per tot l’or del món. Però Jacint Verdaguer ho va fer, per omplir-se l’esperit de paisatges increïbles i inspirar-se per als seus poemes. La seva gesta va estar a punt de costar-li la vida. Text: David Vilaseca | Fotografia: Francesc Muntada

DOSSIER CENTRAL / PIRINEU DE VERDAGUER

El bressol del gran poema

Pugem al Canigó, un símbol d'història i natura Una presència imponent, un rerefons mític, una natura desbordant i sorprenent... El Canigó ho tenia tot per ser un símbol. Però encara li faltava un poema, un poema èpic que Verdaguer va escriure després d’acostar-s’hi i pujar-hi en diverses ocasions, entre 1879 i 1883. En resseguim els passos. Text: Bernat Gasull | Fotografia: Paul Palau

REPORTATGE

La vall d'Olzinelles

Un oasi verd al cor del Montnegre Amb el gran far del Montseny al darrere, la vall d’Olzinelles és un oasi on el temps sembla haver-se aturat del tot. En aquest racó del Vallès Oriental limítrof amb el Maresme hi descobrim masies, arbres monumentals, històries humanes i ermites com la de Sant Esteve. Text: Franc Lluís | Fotografia: Francesc Muntada

Rutes

A PEU

De Torredembarra a Tamarit, i d’Altafulla a Tunis

Aquest recorregut combina un tram del camí de ronda amb el pas per nuclis antics i encisadors. Una proposta on no falten les històries de pirates. Text i fotografia: Oriol Margalef

AMB BICI

Cap al mirador de les Sis Comarques

Som a la part alta de les Garrigues, una zona de secà que ens permetrà descobrir el secret dels pagesos per aprofitar fins a l’última gota de l’aigua ploguda i fins a l’últim pam de terreny conreable. Text: Carles Rué | Fotografia: Toribio Yun

AMB NENS

Passejada de fades al bosc de les Estunes

És l’escenari d’un grapat de llegendes i la casa gran de molts éssers fantàstics. Al bosc de les Estunes, al Pla de l’Estany, la màgia es respira entre els arbres, i les dones d’aigua, unes fades misterioses, juguen entre les flors. Text: Cecília Lorenzo | Il·lustració: Charuca

RUTA XANASCAT

Cap al pulmó verd del tossal Gros

Des del nucli de Prenafeta, a la Conca de Barberà, ens disposem a ‘conquerir’ un cim estratègic, al límit amb l’Alt Camp. No estarem sols: ens acompanyen una vegetació exuberant i aromàtica i una fauna que fa que el silenci parli. Text i fotografia: Gemma Casalé

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 59,50€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació